Site Overlay

Raport lunar – Ianuarie 2024

Itinerariu – programul de călătorie pregătit de turist sau de către un agent de turism. Un itinerariu propus sau preliminar poate fi destul de vag sau foarte specific. Un itinerariu final prezintă toate detaliile, inclusiv numerele de zbor, orele de plecare și date similare, precum și descrierea activităților planificate. 

Știri interne

Care sunt cele mai cool cafenele din București și cine este în spatele lor? 

București a devenit o vedetă neașteptată pe scena cafelei de specialitate, deși au trecut doar 10 ani de la deschiderea primelor astfel de localuri. 

Pe o piaţă a cafenelelor de specialitate în continuă ascensiune, Bucureştiul s-a împodobit cu zeci de astfel de localuri care mai de care mai atrăgătoare. Cafeaua este bună, amenajarea interioară ştie pe ce puncte sensibile să mizeze, aşa că mai e nevoie doar de o companie plăcută. Sau, de ce nu, chiar şi fără companie ne putem desfăta cu o asemenea bogăţie de oferte. 

Sursa: zf.ro/  18 februarie 2024 

6 stațiuni balneare au atras investiții de 90 mil de euro și și-au dublat numărul de turiști 

România numără 30 de staţi­uni balneare cu resurse bo­ga­te în minerale şi ape termale unde se pot trata diverse afec­ţiuni, însă mai puţin de un sfert dintre acestea au beneficiat de in­ves­tiţii sau au proiecte de modernizare în desfăşurare. Băile Felix, Băile Herculane, Borsec, Eforie, Lacu Sărat şi Sovata sunt sta­ţiunile care au în derulare investiţii sau au proiecte finalizate recent. În ultimii ani, sta­ţiunile balneare au avut proiecte de moder­nizare şi investiţii totale în valoare de 90 mi­li­oane de euro, potrivit datelor adunate de ZF pe baza informaţiilor făcute publice de companii în ultimii ani.

Sursa: zf.ro/ 12 februarie 2024

La se află o cruce de piatră veche de 400 de ani inscripționată în limbile română, slavonă și maghiară. 

Cea mai veche troiță de piatră din județul Sibiu datează de la 1640, a fost ridicată în vremea principelui Gheorghe Rackozy iar acum, se află în curtea bisericii ortodoxe din Boița.

Pe fața crucii, la intersecția brațelor, într-un medalion înconjurat de un înscris, este sculptat un model floral, o „rozasa”. Este realizată aici o floare cu șapte petale rotunde, din care pornesc 12 petale lanceolate, între fiecare din acestea fiind stilizat modelul florii de crin. Deasupra  rozetei sunt inscripționate inițialele evangheliștilor Matei și Marcu. Crucea, care este înfiptă într-o lespede masivă, de culoare gri, măsoară 2,36 m înălțime, în timp ce brațul drept are 31,5 cm, iar cel stâng 13,5 cm.

Sursa: Facebook CJ Sibiu/ 15 februarie 2024

Romanian Design Week 2024 va avea loc între 24 mai și 2 iunie. Tema ediției: Unlock the city

A douăsprezecea ediție a Romanian Design Week, cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România, va avea loc în București, în perioada 24 mai – 2 iunie și se va desfășura sub tema Unlock the city.

În 2024 festivalul își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele de mâine și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului și a straturilor acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Sursa: romaniandesignweek.ro/ 14 februarie 2024 

”Străzi Deschise – Promenadă Urbană” va avea loc în perioada 27 aprilie – 13 octombrie

Primăria Capitalei pregăteşte o nouă ediţie a evenimentului ”Străzi Deschise – Promenadă Urbană” , iar primarul general, Nicuşor Dan, anunţă că au loc discuţii tehnice şi se stabilesc locaţiile. Evenimentul va avea loc în perioada 27 aprilie – 13 octombrie.

”Suntem la faza discuţiilor tehnice – stabilim locaţiile exacte în care va avea loc evenimentul şi punem la punct toate detaliile organizatorice. Timp de 25 de weekenduri, vom fi prezenţi în centrul oraşului, pe Calea Victoriei, dar şi în cartiere, în toate sectoarele. Ne dorim să reclădim spiritul de comunitate şi să aducem cultura în stradă, mai ales că anul trecut oamenii au fost încântaţi de proiect – s-au înregistrat peste un milion de participanţi, locuitori ai Capitalei şi turişti”, a transmis Nicuşor Dan.

Sursa: news.ro/ 12 februarie 2024 

S-a dat startul selecției naționale pentru Best Tourism Villages 2024 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) dă startul selecției naționale a localităților care aspiră la titlul de Best Tourism Villages!  Inițiativa este premergătoare desfășurării celei de-a patra ediții a competiției internaționale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT), prin intermediul căreia, anual, sunt identificate exemple remarcabile de destinații pentru turismul rural.

În urma depunerii candidaturilor și evaluării acestora, România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de destinații turistice, care vor concura cu alte destinații din întreaga lume. Localitatea candidată trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile și stilul de viață al comunității.

Pentru participarea la concurs, candidaturile vor fi transmise către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, via e-mail, la adresa iulia.dangulea@mturism.ro, până la data de 22 martie 2024.

Sursa: gov.ro/ 9 februarie 2024 

Războiul din Ucraina afectează masiv turismul din Delta Dunării 

După aproape 20 de ani de investiții masive în Delta Dunării, sute de pensiuni și hoteluri sunt scoase la vânzare. Altele se află aproape de faliment, potrivit firmelor de insolvență.

Multe proprietăți au fost puse la vânzare și pe site-uri din străinătate. Interesul investitorilor este aproape la fel de scăzut ca al turiștilor, care au început să ocolească Delta de când a izbucnit războiului din Ucraina. În 2023 numărul turiștilor a scăzut cu 30-40% față de 2022. 

Sursa: profit.ro/ 12 februarie 2024 

Știri externe

Aproape 1 milion de turişti români au vizitat Turcia în 2023, mai mulţi cu aproximativ 12% faţă de 2022

Numărul turiştilor români care au vizitat Turcia în 2023 a crescut cu 11,67% faţă de numărul celor înregistraţi de autoritate în 2022, la 999.005 români, potrivit Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA). Turcia a primit 56,7 milioane de turişti internaţionali în 2023, cu o creştere de 10% faţă de anul precedent, iar veniturile din turism ale ţării au crescut la 54,3 miliarde de dolari. Turcia speră să atragă 60 de milioane de turişti din toată lumea în acest an.

Sursa: news.ro/ 2 februarie 2024 

Națiunile Unite consideră că turismul internațional se va redresa complet în 2024

Turismul global se va recupera complet din pandemie în 2024, sosirile de turiști internaționali vor fi probabil cu 2% mai numeroase decât în 2019, a declarat Organizația Mondială a Turismului.

Creșterea conexiunilor aeriene globale și o redresare puternică a piețelor asiatice vor permite o revenire completă a activităților turistice la nivel mondial în acest an, chiar dacă instabilitatea geopolitică în Orientul Mijlociu și în alte părți constituie un risc pentru industrie.

Sursa  unwto.org 19 ianuarie 2024 

Clasamentul celor mai sigure țări pentru vizitatori în 2024

Pentru a ajuta la identificarea țărilor sigure pentru călătorii în 2024, Berkshire Hathaway Travel Protection a publicat raportul „Destinații sigure” pentru al nouălea an consecutiv. Raportul clasifică atât cele mai bune țări cu siguranță, cât și cele mai sigure orașe la nivel global.

Cele mai sigure țări din acest an sunt: Canada, Elveția și Norvegia.

Sursa forbes.com/ 19 noiembrie 2023

Multe din stațiunile de ski din Elveția sunt goale din lipsa zăpezii 

Pârtiile de schi cândva populare din Dent-de-Vaulion din Munții Jura elvețieni sunt acum pustii, deoarece vremea neobișnuit de blândă i-a alungat pe pasionații de sporturi de iarnă și a forțat multe din stațiunile de schi să se închidă în toată țara.

Elveția, o destinație majoră de schi, se încălzește cu aproximativ de două ori mai mare decât rata medie globală, parțial pentru că munții săi captează căldura, a declarat Grupul Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice într-un raport.

Ianuarie a fost excepțional de caldă, temperaturile oscilând cu peste 2 grade Celsius peste media între 1990 și 2020, a declarat MeteoSwiss, biroul federal pentru meteorologie și climatologie al țării. Această diferență de temperatură se ridică la 3,6 grade Fahrenheit.

Sursa: reuters.com 3 februarie 204 

Turismul contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre Grecia și Turcia 

Apropierea greco-turcă, atingând apogeul odată cu summitul comun și semnarea unei serii de acorduri în decembrie la Atena, va avea un impact pozitiv asupra turismului, o industrie crucială pentru Grecia și un contributor semnificativ la economia turcă. Ambele părți au investit capital substanțial, Grecia concentrându-se pe insulele sale, Turcia pe coastele sale și unele investiții comune în inima Mării Egee.

Sursa: ekathimerini.com/ 29 ianuarie 2024 

Islanda continuă să sprijine creșterea turismului. Cum va afecta localnicii? 

Aproximativ de șase ori mai mulți vizitatori decât rezidenții au venit pe micuța insulă anul trecut. 

După o scădere în timpul pandemiei, Islanda a primit aproximativ 2,2 milioane de vizitatori anul trecut și se așteaptă să primească până la 2,5 milioane în 2026. Vești bune pentru economie, după răsunătoarea prăbușire a sistemului bancar al țării în 2008. Dar această creștere pune probleme celor aproximativ 400.000 de islandezi, care se confruntă cu provocările de a trăi într-o țară orientată predominant. în jurul turismului. Iar cea mai serioasă problemă este creșterea chiriilor ca urmare a presiunii puse de Airbnb și alte platforme asemănătoare. 

Sursa: bloomberg.com/ 3 ianuarie 204 

Statistici

Turismul în 2023 conform INSSE

Turismul românesc este în continuă creștere, cu o rată de aproximativ 10% (sosiri și înnoptări). Principalele destinații sunt, ca în fiecare an, județele București, Constanța și Brașov.  Totusi, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a crescut cu doar 1,3% față de anul 2022. Turiștii străini reprezintă în continuare un procent mai degrabă mic – 15%, sub nivelul anului 2019. 

Și mai important este dezechilibrul dintre exporturile și importurile din turism, unde balanța comercială este de -3,9 mld euro. Exporturile au fost de 4,6 mld, iar importurile de 8,5 mld – o diferență de aproape 85%, 

sursa: insse.ro / 5 februarie 2024