Site Overlay

Raport lunar – Mai 2024

Supraturismul este aglomerația sau supraaglomerarea din cauza unui exces de turiști, care duce la conflicte cu localnicii. Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) definește supraturismul ca „impactul turismului asupra unei destinații sau a unor părți ale acesteia, care influențează în mod excesiv calitatea percepută a vieții cetățenilor și/sau calitatea experiențelor vizitatorilor într-un mod negativ”. Această definiție arată cum supraturismul poate fi observat atât în rândul localnicilor, care văd turismul ca un factor perturbator care împovărează din ce în ce mai mult viața de zi cu zi, cât și al vizitatorilor, care pot considera un număr mare de turiști ca un dezavantaj.

Termenul a fost folosit frecvent doar din 2015, dar acum este expresia cea mai des folosită pentru a descrie impactul negativ atribuit turismului.

Mai multe definiții în Glosar.  

Știri interne

Anii Drumeției: un proiect unic, o experiență de neuitat, o „salvare” a omului modern

Acum 3 ani, în inima României, câțiva pasionați de natură și mișcare în aer liber s-au gândit să dezvolte un proiect care să pună în valoare toată bogăția celor trei munți care îmbrățișează Sibiul: Cindrel, Lotru și Făgăraș. 

Cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, au fost refăcute toate traseele turistice din zonă, iar proiectul a primit numele de „Anii Drumeției”, pentru că inițiatorii l-au gândit ca fiind startul către turism montan susținut pe termen lung. 

Sursa: spotmedia.ro / aprilie 2024 

De ce nu are România restaurante cu stele Michelin, deși ar merita

Prestigiosul Ghid Michelin este de multe decenii etalonul modial în privința excelenței în gastronomie. Deși este prezent în destul de multe țări, una chiar vecină României, noi încă nu suntem pe harta lor. Specialiștii români ne explică de ce nu avem o astfel de clasificare a restaurantelor, iar concluzia generală indică dezinteresul statului în promovarea României ca destinație gastronomică.

Sursa: g4food.ro / aprilie 2024

Piața de outgoing va crește semnificativ prin venirea a trei mari grupuri internaționale

RTK, Coral și Join Up sunt trei dintre grupurile internaționale de turism care au pătruns pe piața din România pentru a oferi românilor pachete de vacanță în afara țării.

Atât turoperatorii internaționali, cât și agențiile de turism locale oferă cam aceleași destinații pentru piața locală, cu mici excepții, precum Turcia, Grecia, Bulgaria, Croația, Spania, Italia, Egipt și Tunisia.

Spre deosebire de turoperatorii locali, grupurile internaționale vin cu o ofertă turistică diferită. Datorită dimensiunii și volumelor lor, au o putere de negociere mult mai mare cu furnizorii de servicii, precum companii aeriene sau hoteluri, astfel că pot obține pachete la hoteluri, înscrise în anumite standarde, la prețuri competitive.

Sursa: stiripesurse.ro / mai 2024

O lună de Schengen. Peste 1,5 milioane de pasageri au călătorit către destinaţii din zona Schengen în aprilie

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, spune că zborurile către zonele Schengen reprezintă 70% din traficul total înregistrat pe aeroporturile locale.

În prima lună, peste 1,5 milioane de turişti au călătorit către destinaţiile din spaţiul Schengen, potrivit estimărilor ZF. În luna aprilie a anului trecut, au fost înregistraţi peste 2 mi­lioane de pasageri pe aeroporturile locale. David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeropor­turilor din România, a declarat pentru Comisia Europeană de Turism, că zborurile către zonele Schengen reprezintă 70% din traficul total înregistrat pe aeroporturile locale.

Sursa: zf.ro / mai 2024 

A fost lansată România Atractivă – platformă de promovare a turismului cultural 

Coordonat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, are 211 beneficiari direcţi (custozii obiectivelor culturale de vizitat), iar beneficiari principali ai programului devin turiştii români şi străini, informează iniţiatorii, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Programul este parte a Componentei 11 – Turism şi Cultură, Investiţia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Castele, cetăţi sau conace, sate cu arhitectură tradiţională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomia locală – sunt doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

Sursa: agerpres.ro / mai 2024

Când va fi redată Cetatea Țărănească din Saschiz circuitului turistic

Proiectul de restaurare a Cetății Țărănești sau Cetății de Refugiu din Saschiz, construită în secolul al XIV-lea, este aproape finalizat, mai fiind de executat pavajul din interior și de amenajat spațiul verde, iar primarul comunei, Ovidiu Șoaită, estimează că acest obiectiv turistic ar putea fi redeschis începând cu luna august.

Ridicarea acestei cetăți a început în anul 1347 de către șapte comunități, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice și artistice. Cetatea Țărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în același timp și pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat. Formalitățile pentru restaurarea cetății au început în 2017. 

Sursa: profit.ro / mai 2024

Eforturi pentru reactivarea Băilor Siriu

Primăria Siriu alături de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) colaborează în vederea reactivării Băilor Siriu, ape termale cu temperaturi care ating aproximativ 40 de grade Celsius, ce au dat naștere odinioară unui „turism de sănătate” în masă.

Potrivit reprezentanților Primăriei Siriu, băile termale au fost închise o dată cu lucrările demarate pentru construirea barajului de acumulare iar în prezent sunt purtate discuții cu ANRM în vederea obținerii unui aviz de exploatare. 

Sursa: agerpres.ro / mai 2024 

O nouă peșteră a fost amenajată lângă Oradea

Județul Bihor are o nouă destinația turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 km de Oradea: un circuit de  5 km în comuna Drăgești, care poate fi parcurs la pas de către turiști, anunță Consiliul Județean Bihor 

Circuitul cuprinde două peșteri: Peștera Stracoș, amenajată și deschisă publicului larg, și Peștera Tășad, deschisă doar pentru speologie. Totodată, au fost amplasate două puncte de observare, locuri de popas, inclusiv un spațiu special amenajat în jurul Peșterii Stracoș, cu un pod suspendat și un traseu tip Via Ferrata de dificultate mică.

Sursa: bihon.ro / mai 2024 

Știri externe

Gigantul TUI se așteaptă la o vară strălucitoare, în ciuda prețurilor mai mari

Cel mai mare operator de turism din Europa, TUI (TUI1n.DE), anunță o cerere în creștere pentru sezonul de vară, în ciuda prețurilor mai mari, după ce a raportat rezultate mai mari decât cele prognozate în perioada de iarnă, de obicei mai puțin aglomerată.

Compania estimează că sezonul de vară din 2024 va depăși nivelurile pre-pandemie, în ciuda incertitudinii economice, a întârzierilor din aeroporturi și a prețurilor în creștere ale combustibilului pentru avioane.

Sursa: reuters.com / mai 2024 

Grecia: 40 de milioane de sosiri în 2028

Se estimează că Grecia va atinge noi maxime în ceea ce privește sosirile de turism în 2024 și în anii următori, atrăgând vizitatori de pe noi piețe și consolidându-și poziția pe harta globală, estimează analiștii internaționali și interni.

Aceștia avertizează însă asupra provocărilor hiperturismului, subliniind, printre altele, necesitatea proiectelor de infrastructură în contextul Fondului de Recuperare, importanța investițiilor verzi și îmbunătățirea competențelor lucrătorilor din sectorul turismului.

Sursa: reuters.com / mai 2024

„Hiperturism” noul cuvânt de interes în industria ospitalității

Cea mai veche enciclopedie din Italia, Treccani, fondată în 1925 de Giovanni Treccani și Giovanni Gentile și în prezent supravegheată de fostul ministru al Culturii Massimo Bray, a recunoscut un termen care a câștigat popularitate: hiperturismul.

Derivat din engleza „overtourism”, hiperturismul și-a găsit acum locul în venerabilul dicționar italian. Această includere semnifică importanța termenului, sugerând că nu este doar o tendință trecătoare. Cuvântul combină prefixul grecesc „hyper”, adică „de sus”, cu „turism”, încapsulând esența unui aflux turistic excesiv. 

Sursa: euroweeklynews.com / septembrie 2023

Noi reguli pentru Booking. Ce trebuie să ştie utilizatorii

Digital Markets Act (DMA) este una dintre cele mai stricte reglementări care vizează dominația pe piața giganților din tehnologie, impunând obligații mai stricte de a modera conținutul, de a permite concurența loială și de a face mai ușor pentru consumatori trecerea între servicii.

Acesta desemnează companii cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și 75 de miliarde de euro (81 de miliarde de dolari) în capitalizare de piață drept gatekeepers, oferind un serviciu de bază de platformă pentru utilizatorii de afaceri.

După desemnarea sa ca gatekeeper, Booking.com are acum șase luni pentru a trimite un raport detaliat de conformitate, a spus Comisia. Cu toate acestea, unele reguli DMA sunt aplicabile cu efect imediat, în special obligația de a informa Comisia cu privire la orice concentrare intenționată în sectorul digital. 

Sursa: adevarul.ro / mai 2024

WTTC: Sectorul turismului contribuie la economia europeană cu 1,4 miliarde de euro și 22 de milioane de locuri de muncă

Potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC), în 2033, contribuția turismului la economie ar putea ajunge la 2 trilioane de euro. Sau 10% din PIB-ul Uniunii Europene. Din acest motiv, și pentru a sprijini viitorul sectorului călătoriilor și turismului, Consiliul a îndemnat Uniunea Europeană să sprijine sectorul turismului pentru ca acesta să-și dezvolte întregul potențial. Pilonii modernizării: facilitarea călătoriilor transfrontaliere

WTTC avansează, de asemenea, că sectorul va sprijini crearea a aproape 4 milioane de noi locuri de muncă suplimentare până în 2033, ajungând la 26,4 milioane, unul din opt locuri de muncă în întreaga UE. 

Sursa: hosteltur.com / februarie 2024

6 tendințe în domeniul inovației și tehnologiei în călătorii

Phocuswright identifică cele mai semnificative tendințe din inovație și tehnologia și impactul asupra turismului. 

„Incertitudine” poate fi cuvântul care surprinde cel mai bine schimbările continue pe care le-am experimentat în ultimii câțiva ani, de la pandemie la evenimente meteorologice extreme, inflație, rate ale dobânzilor ridicate și tensiuni geopolitice. În vremuri instabile, o înțelegere mai profundă a tendințelor importante devine cu atât mai critică. În timp ce incertitudinea în lume poate crește, este clar că mai multe lucruri în călătorii sunt sigure:

Cererea de călătorii este rezistentă, după ce a demonstrat că poate și va reveni chiar și în cele mai grele circumstanțe, dar companiile din industria turismului care nu îmbrățișează tehnologiile emergente riscă să devine rapid învechite.

Dacă 2023 a fost anul în care inteligența artificială generativă (AI) a ocupat toate titlurile, 2024 va fi anul în care companiile vor începe să o opereze. Inteligența artificială s-a transformat din ceva ezoteric în ceva despre care aproape toată lumea a auzit și fiecare companie trebuie să accepte. Și, deși AI generativă poate părea singura poveste tehnologică din ultima vreme, există o mulțime de alte evoluții în domeniul călătoriilor și tehnologiei care vor influența modul în care operează companiile de turism în următorii ani.

Sursa: itb.com / februarie 2024

Statistici

Turismul în luna primele 3 luni ale anului 2024 (INSSE)

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în perioada 01.01 – 31.03.2024, au însumat 2471,2 mii persoane, în creștere cu 2,4%. Ponderea lor a fost de 83,2% turiști români și 16,8% străini. Numărul de înnoptări înregistrează o evoluție foarte asemănătoare.

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor a înregistrat valori mai mari în: Municipiul Bucureşti (425,5 mii persoane), Braşov (325,7 mii persoane) și Prahova (141,6 mii persoane). 

Sosirile vizitatorilor străini în România au fost în creștere cu 6,5% faţă de aceeași perioadă a anului 2023., iar plecările vizitatorilor români în străinătate au crescut cu 10,2%. 

sursa: insse.ro / 8 mai 2024