Site Overlay

Ski Venture – pârtie comunitară 

În engleză formularea e clară: ”a family oriented ski cooperative, featuring skiing on natural snow”. Traducerea în română este ceva mai complicată în lipsa unui concept vag asemănător. Cert e că Ski Venture nu este o stațiune, ci o pârtie. Un deal cu 2 cabluri, o mică cabană unde schiorii pot bea un ceai și 8 trasee, iar asta e tot. Este una din cele mai mici destinații de schi din lume – și ca lungime a pârtiilor, și ca diferență de nivel. 

Deși altitudinea variază între 225m și 255m, zona se bucură de ninsori semnificative. Nu există zăpadă artificială, totul este la voia naturii. Amenajarea pârtiilor se face o dată pe săptămână, de obicei în seara de joi, pentru a avea pârtiile pregătite pentru weekend. Există două cabluri. Cel mai lung are 500 de metri, iar o urcare durează 25 de secunde – este mai rapid decât un telescaun de patru locuri modern. Practic, un schior ambițios poate face 15 ture în sub 10 minute. Aproape 500m diferență de nivel în 10 minute nu e rău deloc. În plus, ești constant în mișcare, așa că este un exercițiu fizic foarte intens. Al doilea teleschi este destinat începătorilor, nu la fel de rapid și are o lungime de 450 de metri.

Dar ce face Ski Venture un loc despre care merită scris e modelul de business. 

A fost fondat în 1937 și este susținut complet de membri. Membrii ajută la întreținerea zonei, la operarea instalațiilor, la lucrările de amenajare etc. Nu există angajați plătiți. Membrii pot deveni ”hillmaster”/ ”director de pârtie”, ceea ce necesită aproximativ o oră de curs de formare cu privire la modul de operare a zonei.

Poate cea mai interesantă regulă a locului este că atâta timp cât există un hillmaster și un alt membru, aceștia pot folosi zona oricând doresc, 24/ 7! Așa că, dacă vor să schieze într-o marți la ora 2 noaptea, o pot face. 

Ski Venture este o călătorie în timp, în vremurile în care un club de schi sau un grup non-profit își exploata propriul cablu, de obicei pentru membri și uneori pentru publicul larg. Și, deși este un club, abonamentul este foarte accesibli – în jur de 150 USD pentru o familie pe an. Pentru mai puțin decât prețul unei zile de schi într-o stațiune mare, o familie poate schia tot sezonul la Ski Venture. Numărul membrilor este limitat. Înscrierea se face în limita locurilor disponibile și e nevoie de un interviu sau de doi sponsori care astfel garantează că noii membrii au același set de valori. 

Trecând peste modelul de business, conceptul este romantic și pragmatic în egală măsură. Și obiectiv vorbind, este o idee la care merită reflectat în România, unde cu câteva excepții, pârtiile nu depășesc lungimea de 1km, diferența de nivel e mică, la fel și altitudinea. Ski Venture propune o abordare foarte centrată pe comunitate și pe resurse locale existente.

Surse: 1, 2.