Site Overlay

Revigorarea Călătoriilor: Reconectarea cu natura

Călătorii moderni se orientează către experiențe turistice prietenoase cu mediul care promovează reconectarea, sănătatea și bunăstarea. Astfel a crescut vizibilitatea turismului în aer liber. Acest tip de turism conștient integrează practicile sustenabile în comportamentul de călătorie și sprijină conservarea mediului înconjurător, apelând la responsabilizarea turiștilor. 

Beth McGroarty, VP Research, Global Wellness Institute (GWI), relatează pentru Forbes : “Natura a devenit această valoare masivă, este o reacție complicată la pandemie. Foamea de natură și dragostea elegiacă a naturii alimentează călătoriile de wellness și le schimbă”.

Conform raportului “Viitorul cererii globale de turism”, publicat în noiembrie 2022 de către Turism Australia, marea deconectare redată de pandemia COVID-19 a fost depășită de o perioadă de mare reconectare. Acest lucru reflectă nevoia oamenilor de a evada din cadrul urban aglomerat și de a căuta experiențe de călătorie mai sigure, mai sănătoase și mai flexibile. Turismul în aer liber poate fi un răspuns la nevoia tot mai mare de deconectare de la tehnologie și la interesul de explorare a naturii și a sinelui.

Conform unui raport Skift din anul 2023, la nivel mondial, călătoriile au devenit un prilej de conectare cu cei dragi, şi de creare a unor noi legături cu alți călători cu interese comune, prin practicarea diferitelor activități puse la dispoziție de destinația turistică. Pandemia a fost un catalizator pentru promovarea experiențelor în călătorii, iar într-un context în care turiștii caută conexiuni, un echilibru între experiențe, siguranță, sănătate și impactul asupra mediului, turismul în aer liber este o alternativă pentru turismul tradițional.

De asemenea, petrecerea timpului în natură este asociată cu reducerea stresului, anxietății și depresiei, iar activitățile fizice desfășurate în aer liber contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime.

Statista.com a elaborat un infografic pe baza informațiilor furnizate de Booking.com pentru anul 2023, situând România în topul primelor zece destinații turistice pentru experiențe în natură, cu două stațiuni montane remarcabile: Brașov și Sinaia.

Localizat în inima României, între zone urbane de importanță majoră și aproape de renumita stațiune turistică montană, Sinaia, Parcul Național Bucegi este o opțiune accesibilă pentru iubitorii de activități în aer liber. Conform site-ului său oficial, acesta a fost înființat în anul 2003, de către guvernul României, devenind un sanctuar pentru conservarea peisajelor culturale tradiționale, în care activitățile umane sustenabile sunt parte din natură. Cu o suprafață de 32,500 de ha și o altitudine maximă de 2,505 m, parcul primește peste 1,000,000 de turiști anual.

Dispunând de peisaje spectaculoase, flora și fauna specifică, acesta pune la dispoziția călătorilor, trasee cu dificultăți diferite, pornind de la drumeții ușoare pentru cei mai puțin experimentați, până la trasee montane cu dificultate sporită pentru cei în căutare de adrenalină. Turiștii pot face drumeții și pot practica alpinism sau ciclism montan în zonă, iar unele dintre cele mai populare atracții locale le reprezintă: Masivul Babele, Sfinxul, Crucea Eroilor și Vârful Omu.

Prin adoptarea unei abordări responsabile și conștiente față de mediu, putem asigura că beneficiile zonelor naturale vor fi disponibile ṣi pentru generațiile viitoare. Parcul Național Munții Bucegi este protejat de lege, iar eforturi considerabile sunt depuse pentru menținerea echilibrului delicat al ecosistemului local. Turiștii sunt încurajați să-și asume partea lor de responsabilitate în protejarea acestui spațiu natural, respectând regulile impuse de autorități.

Surse: Statista BucegiPark Skift Abc.net Forbes

Foto: Ana Maria Stanca