Site Overlay

Rășinari în lista celor mai bune destinații rurale din lume 

Rășinari a trecut de la a fi desemnat în anul 2012 unul dintre „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ în Ghidul oficial al Asociaţiei ce poartă acelaşi nume, la câștigarea titlului internațional Best Tourism Village 2022, acordat de Organizația Mondială a Turismului (OMT) la finalul anului trecut.

Comuna devine astfel un exemplu de bune practici în documentele de politici elaborate de OMT și un membru al reţelei de experţi internaționali, parteneri publici şi privaţi din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Noul cadru din care face parte este alcătuit din satele care dețin aceeași distincție, dar și de cele incluse în Programul Upgrade, facilitând promovarea destinațiilor turistice rurale, schimbul de informaţii și recomandări pentru dezvoltare. 

Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari susține pentru Radio România Actualități: „A fost o surpriză pentru noi, pentru că este un premiu la nivel internațional. Faptul că și noi ne regăsim printre cele 32 care au fost alese este un lucru foarte important pentru noi. Este o localitate așezată la poalele munților, aerul este curat, sunt păduri de brad, avem multe pensiuni, sunt trasee turistice organizate în jurul localității. De asemenea, respectăm tradițiile și obiceiurile populare. Avem multe activități pe agenda culturală pe care le organizăm de-a lungul întregului an. Oricine ajunge aici are și ce să facă și și ce să vadă.”   

Rășinari este una dintre cele mai vechi localităţi din Mărginimea Sibiului.  Amplasată la poalele munţilor Cindrel, comuna susține turismul sportiv și de agrement prin existența a numeroase trasee de drumeţii sau bicicletă. Pe culmile muntoase sunt răspândite stâne, fâneţe şi păşuni, punând în evidență peisajul natural nealterat și una din îndeletnicirile principale ale locuitorilor, creşterea animalelor.  Zona are o tradiție bogată și în meșteșugit, respectiv în prelucrarea lemnului, cojocărit, prelucrarea lânii şi a textilelor. Patrimoniul local poate fi descoperit prin intermediul aplicaţiei Questo „Deschide porțile spre legende rășinărene”, joc gratuit de explorare a orașului, oferind tururi de tip misiune pentru a descoperi autenticitatea zonei.

Din punct de vedere gastronomic, Răşinari face parte din Drumul Brânzei, continuând tradiţia ancestrală a producerii brânzei telemea, a laptelui gros, a brânzei de burduf de munte, a brânzei frământate și a urdei. Comuna este recunoscută pentru desertul său specific, vărzarul, prăjitură dulce cu urdă şi mărar.

Titlul câștigat de Rășinari este o încununare a eforturilor sale de prezervare și promovare a spațiului turistic tradițional românesc pentru și cu ajutorul comunității, de utilizare responsabilă a resurselor naturale și de planificare durabilă economică, socială și de mediu.

„Răşinari este unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume! Nu o spunem noi, ci specialiştii Organizaţiei Mondiale a Turismului, care i-au oferit această recunoaştere în cadrul competiţiei „Best Tourism Villages”. Distincţia ne onorează, ca ţară, şi reprezintă încă o dovadă a potenţialului extraordinar pe care îl are România turistică. Doresc să felicit administraţia locală a satului Răşinari, precum şi pe locuitorii săi, pentru felul în care au ales să valorifice bogăţia culturală şi naturală a zonei, dar şi pentru angajamentul dedicat sustenabilităţii – criterii care, de altfel, au contribuit la câştigarea acestui titlu, pe plan internaţional”, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Surse: BusinessMagazin
Sibiu-Turism.ro
RadioRomaniaActualitati
Sibiulinimagini
QuestoApp