Site Overlay

Raport lunar – Aprilie 2023

Destinaţia = locul ales pentru sfârşitul unei călătorii, de exemplu o regiune geografică (un loc, o staţiune, o ţară etc.) unde turistul intenţionează să petreacă timp departe de casă. Potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Turismului, o destinaţie turistică reprezintă unitatea de bază în turism și are 3 perspective: geografică (un areal geografic de sine-stătător şi recognoscibil, cu graniţe administrative pe care turistul îl vizitează şi în care stă în timpul călătoriei sale); economică (locul în care turistul petrece cel mai mult timp şi cheltuie o sumă importantă de bani şi în care veniturile din turism sunt semnificative pentru economie); psihologică (principalul motiv al călătoriei). (Cursul de pregătire destinat turismului cultural, dezvoltat în cadrul parteneriatului strategic Erasmus + EUROPETOUR, Organizația Mondială a Turismului)

În fiecare ediție a Raportului lunar, vom analiza în detaliu câte un termen din Glosarul de termeni turistici. Acesta conține definiții clare pentru termeni cheie din domeniul turismului, precum și pentru concepte și practici mai complexe. Este un proiect participativ și este deschis tuturor celor care vor să contribuie cu idei de termeni și definiții pentru a fi adăugate.

Știri interne

Federația Patronatelor din Turismul Românesc cere înființarea unei Autorități Naționale pentru Turism 

Federația Patronatelor din Turismul Românesc solicită modificarea structurii autorităţii publice centrale responsabile în domeniul turismului prin înființarea unei Autorități Naționale pentru Turism subordonată unui minister cu un buget considerabil și o organigramă de aproximativ 180-190 posturi.

În cadrul şedinţei Adunării Generale de Dare de Seamă și Alegeri Parțiale a Federației Patronatelor din Turismul Românesc, membrii FPTR au discutat problemele turismului românesc, inclusiv activitatea ineficientă a instituțiilor publice și au decis că este necesară o schimbare radicală în abordarea relațiilor dintre instituțiile statului și mediul de afaceri.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a aprobat la ședința Adunării Generale adoptarea unor măsuri urgente pentru eficientizarea activității în turism și înființarea unei Autorități Naționale pentru Turism subordonată unui minister cu un buget considerabil. Specialiștii FPTR vor propune o organigramă cu aproximativ 180-190 posturi, care va include o Direcție de Acte Normative/Legislație în Turism, având un rol important în abrogarea, modificarea și completarea actelor normative din turism. Relațiile de colaborare între Autoritatea Națională pentru Turism și OMD central vor fi prioritare, iar membrii FPTR vor susține un membru al Coaliției de Guvernare pentru conducerea ANT.

sursa: news.ro / 25 aprilie 2023

––––––––

Competiția „Destinația Anului” – „Ținutul mănăstirilor din Bucovina”, marele câștigător 

„Ţinutul mănăstirilor din Bucovina” a câştigat Marele Premiu la competiţia „Destinaţia Anului”, cea mai amplă competiţie de promovare turistică din România.  În total, au fost acordate premii la nouă categorii, iar Braşovul a ocupat primul loc la categoria „Oraşe care inspiră”. 

Valea Verde Retreat a câştigat categoria „Experienţe Gastronomice”, urmată de Casa Terra din Călăraşi pe locul doi şi Punct gastronomic local Bilbor pe locul trei. Pleiada Boutique Hotel din Iaşi a câştigat categoria „Boutique”, iar Green Village Resort din Sfântu Gheorghe a câştigat categoria „Resorturi”. Categoria „Parcuri de distracţie şi aventură” a fost câştigată de Dino Park din Râşnov, în timp ce categoria „Atracţii Cultural-Educative” a fost câştigată de Palatul Culturii din Iaşi. Castelul Corvinilor, Castelul Bran, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Cetatea Oradea au primit distincţii în aceeaşi categorie.

Mamaia a câștigat prima poziție în categoria „Stațiuni turistice”, urmată de Călimănești pe locul doi și Ocnele Mari pe locul trei, iar Valea Buzăului a primit Mențiunea Specială. Categoria „Comori naturale” a fost câștigată de Țara Hațegului, urmată de Țara Dornelor pe locul doi și Ţinutul Zimbrului pe locul trei. În categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”, primul loc a fost ocupat de Ţinutul mănăstirilor din Bucovina, urmat de Ţara Făgărașului pe locul doi și Tărâmul Sfinților Botoșani pe locul trei. Competiția se desfășoară la nivel național și își propune să promoveze destinațiile turistice din România.

Mihai Bârsan, inițiatorul proiectului „Destinația Anului” din România, e de părere că asocierea cu această competiție poate aduce o destinație la nivelul următor, indiferent de poziția ocupată în clasament, prin creșterea numărului de turiști și implicit, o creștere economică.

sursa: agerpres.ro / 28 aprilie 2023

––––––––

Cluj, Timișoara, Brașov, București și Iași s-au clasat în top 100 cele mai sigure orașe din lume

Pentru a determina nivelul de siguranță al orașelor, clasamentul Numbeo ia în considerare: nivelul criminalității; cât de sigur este să te plimbi în jurul orașului în timpul zilei și noaptea; probabilitatea de a fi jefuit sau de a-ți fi furată mașina; probabilitatea de a fi agresat fizic de străini; probabilitatea de a fi insultat sau deranjat de cineva pe stradă; probabilitatea de a fi atacat din cauza culorii pielii, a originii etnice, a genului sau a religiei; și amploarea consumului de droguri sau a vânzărilor acestora.

Cluj-Napoca a obținut 77,7 din 100 și este în prezent pe locul 23, fiind considerat un oraș mai sigur decât orașele olandeze Eindhoven (26), Groningen (25) și chiar capitala Islandei, Reykjavik (31).

Celelalte orașe românești din top 100 sunt Timișoara (30), Brașov (54), București (locul 67) și Iași (88).

Capitala României a depășit alte capitale europene importante din punct de vedere al siguranței, cum ar fi Lisabona (75), Madrid (76), Amsterdam (82), Oslo (108) și Budapesta (120).

Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a ocupat primul loc în clasament, cu un scor de 88,2. Doha se află pe locul al doilea, urmată de Ajman, Taipei, Sharjah și Dubai.

Caracas, capitala Venezuelei, este considerat cel mai periculos oraș din lume, cu un scor de 16,6. De asemenea, periculoase sunt Pretoria, Durban și Johannesburg în Africa de Sud (18,2, 19,1 și, respectiv, 19,2), și San Pedro Hulas în Honduras (19,3).

sursa: romania-insider.com / 3 aprilie 2023

––––––––

1 mai pe litoralul românesc 

În luna mai a acestui an, festivalurile din zona Constanței au fost o atracție pentru mulți turiști. De la muzică rock, mâncare gourmet și sport în aer liber, opțiunile au fost variate și potrivite pentru toată lumea.

Evenimentul Grill Fest, organizat pe plaja Reyna din Constanța în perioada 29 aprilie – 1 mai a fost caracterizat drept „primul festival românesc dedicat culturii BBQ, asociat cu muzica live”. Festivalul a atras atât bucătari specializați în acest tip de a găti, cât și artiști precum Smiley, Carla’s Dreams, Spike, DJ Project, Manuel Riva și AlbWho.

Beach, Please, care a avut loc în Costinești, a fost descris ca „cel mai mare festival dedicat culturii urbane din Europa de Est”. Acesta a atras un număr mare de artiști internaționali din scena trap și hip hop, precum DaBaby și Central Cee, dar și artiști români precum Killa Fonic, Ian, Azteca, Berechet, NL Moxxie și Lil Cagula. Festivalul a început joi, 27 aprilie și a durat până pe 30 aprilie.

Pentru cei care preferă muzica electronică, Sunwaves a fost o alegere convenabilă. Ediția a 30-a a acestui festival de muzică electronică a avut loc în Mamaia nord și a inclus artiști din străinătate precum Mason Collective din Regatul Unit și Neverdogs din Italia, dar și artiști români precum Andrei Ciubuc și Nu Zău. Festivalul a început pe 27 aprilie și a durat până pe 3 mai.

May, be Rock a fost o opțiune populară pentru iubitorii de muzică rock. Aici, trupe precum Bucovina și Awake the Demons au oferit o experiență muzicală excelentă, împreună cu trupe mai noi și mai puțin cunoscute. Prețurile accesibile de sub 250 de lei au atras mulți turiști.

Festivalul du Bonheur Pour les Gourmands, care a avut loc pe plaja Enigma, a fost o altă opțiune populară. Deși nu a avut nicio ofertă muzicală, festivalul s-a concentrat pe mâncarea stradală și gourmet. Cu intrare liberă, festivalul a atras mulți turiști care își doreau o experiență culinară unică și variată.

Pentru cei care au căutat o altfel de distracție în aer liber, Maratonul Nisipului a fost o alegere excelentă. Desfășurat la Zoom Beach, maratonul a început cu participanții la categoriile maraton, semimaraton, cross 10 km și cursa populară 5 km, în timp ce Family Run și Campionii Școlii au început mai târziu.

sursa: g4media.ro / 28 aprilie 2023

––––––––

Peste 120.000 de persoane la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Spotlight – Geometry of the City

În weekendul 21-23 aprilie 2023, Festivalul Spotlight – Geometry of the City a fost principalul punct de atracție din București pentru peste 120.000 de bucureșteni și turiști. Calea Victoriei a fost animată de diverse activități culturale, precum proiecții de artă urbană, poezii mixate cu spectacole de video mapping și instalații de light art.

Potrivit Primăriei Municipiului București, ediția din acest an a festivalului Spotlight a atras mulți vizitatori, iar printre punctele de atracție cele mai vizitate au fost lucrările de new media create de artiști români special pentru festival, ca de exemplu, spectacolul de video mapping de pe Cercul Militar Național conceput de artistul Vali Chincișan sau colaborarea între Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și artiștii de la Mindscape Studio de pe fațada Teatrului Odeon. Festivalul a inclus și o expoziție de artă contemporană românească semnată de Roman Tolici la Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest, precum și sesiuni de lectură, lecții de istorie și proiecții de video mapping sau instalații multimedia pregătite de Les Ateliers Nomad în colaborare cu Monument For – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public. În cadrul campaniei „Statui Vii”, statuile lui Carol I, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu au fost activate prin proiecții de video mapping pentru „a le da viață”.

Printre locațiile care au fost transformate prin iluminare artistică se numără Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național și Palatul CEC. 

Spotlight Festival a fost inaugurat în 2016 și s-a bucurat de colaborări cu cele mai importante festivaluri de profil din Europa, cum ar fi Fête des Lumières – Ville de Lyon, Festivalul Luminii de la Berlin și Signal Festival din Praga. Din acest an, festivalul este membru al The International Light Festivals Organisation, cea mai mare rețea internațională de festivaluri ale luminii.

sursa: news.ro / 24 aprilie 2023

––––––––

Centrul vechi al capitalei, din nou în atenția turiștilor străini 

Recent, Starbucks a redeschis cafeneaua de pe strada Lipscani, după ce aceasta fusese închisă din cauza pandemiei, iar restaurantul Caru’ cu Bere a înregistrat pentru prima dată vânzări de peste 10 milioane de euro în 2022, având un număr mare de turiști străini drept vizitatori. În plus, au fost deschise mai multe hoteluri noi, printre care Marmorosch și Moxy, precum și cafenele și bistrouri, cum ar fi Gyst, Eshte și Bob George Coffee Bar.

Aceste evoluții pozitive sugerează că centrul istoric al Bucureștiului este într-un proces de revitalizare după un declin cauzat de pandemie. Restaurantele, cafenelele și hotelurile încep să atragă din nou vizitatori, iar antreprenorii din HoReCa sunt din ce în ce mai încrezători în investițiile lor în această zonă. În timp ce alte cartiere ale Bucureștiului, cum ar fi Piața Amzei, au câștigat în popularitate în ultimii ani, centrul istoric pare să își recapete treptat poziția de lider în atragerea de turiști și vizitatori locali.

sursa: zf.ro / 22 aprilie 2023

––––––––

Peștera de la Scărișoara: topirea accelerată a celui mai mare ghețar din țară

În ianuarie 2005, speologul Iosif Viehmann a fost fotografiat în sala Biserica din interiorul peșterii Ghețarul de la Scărișoara, unde se aflau stalagmite cu diametre impresionante și înălțimi de peste trei metri. Însă în ultimii 15 ani, formațiunile de gheață s-au topit masiv și astăzi peisajul subteran este de nerecunoscut. Scărișoara este unul dintre cei mai mari ghețari subterani din lume și este studiat de peste 100 de ani. În afara ultimului strat de gheață, care e sezonier și se formează anual, în fiecare iarnă, cele mai recente straturi de gheață datează de acum 130-140 de ani. Tot ce era deasupra lor a dispărut.

Cercetătorii constată că ultimii ghețari subterani din Munții Apuseni au pierdut prin topire gheața acumulată după 1870 și împreună cu ea și informația paleoclimatică pe care o conținea.

În Munții Apuseni mai există cinci ghețari, cel mai mare fiind Ghețarul de la Scărișoara, cu un volum de circa 100.000 metri cubi și cea mai veche secțiune a sa datează de mai bine de 10.500 de ani. Al doilea ghețar ca mărime este Borțig, cu un volum de circa 30.000 metri cubi. Urmează Focul Viu, Peștera cu Gheață din Poiana Vârtop și Ghețarul de la Barsa. Adevăratul Ghețar de la Vârtop s-a topit complet în ultimii ani. Peșterile-ghețar subteran vor dispărea în cele din urmă.

Echipa lui Aurel Perșoiu, cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță, lucrează cu microbiologi de la Institutul de Biologie din București pentru a analiza bacterii și fungi găsite în straturile de gheață adunate în decursul a mii de ani. O parte dintre bacterii sunt rezistente la antibioticele din prezent.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara atrage un număr mare de turiști în fiecare an și reprezintă o sursă importantă de venit pentru comunitate.

sursa: pressone.ro / 14 martie 2023

––––––––

Căsuța MGS, popas în munții Cindrel

Iulian Pănescu este un ghid montan profesionist care a condus turiști, cu precădere străini, pe traseele montane din România, timp de peste 30 de ani. În timpul unei urcări pe traseul de creastă al munților Cindrel, a descoperit o construcție mare din lemn folosită ca stână și a decis să o transforme într-o cabană de munte pentru turiști. 

În urma unui proiect început pe 7 mai 2021, Iulian Pănescu și echipa sa au reabilitat o stână din munții Cindrel și au transformat-o într-o cabană de munte numită Căsuța MGS. Lucrările au durat aproximativ jumătate de an, timp în care au urcat zilnic aproape o oră și jumătate pentru a munci la reabilitarea stânei. Ei au beneficiat de sprijinul unui grup de aproximativ 2.500 de montaniarzi din comunitatea MGS – Mountain Group Sibiu sau Mountain Guide Sibiu, de unde și numele cabanei.

Aproximativ opt tone de materiale de construcție au fost transportate cu elicopterul, în timp ce elementele de decor și utilitățile, au fost cărate manual.

În vara lui 2022, numărul turiștilor care opreau la noua Căsuță MGS a crescut semnificativ, ceea ce i-a determinat pe proprietari să amenajeze o bucătărie și să înceapă să caute sponsorizări pentru finalizarea transformării stânei într-o cabană omologată. Proprietarii acceptă orice donație din partea celor care trec pragul cabanei.

Proiectul Căsuței MGS este finalizat în procent de 60%. Podul care include o sală de mese și locuri de dormit a fost finalizat, oferind spațiu pentru 20-25 de persoane. În acest moment, bucătăria este încă în curs de dezvoltare, dar oaspeții pot găsi mâncăruri tradiționale preparate cu ingrediente locale. Echipa lucrează la extinderea bucătăriei și la crearea de camere suplimentare la parterul cabanei.

Această cabană nu dispune de camere duble sau single și nici de dușuri, iar oaspeții dorm și mănâncă la grămadă. 

Căsuța MGS este deschisă în special în weekend-uri și sărbători legale, dar planurile sunt de a deveni prima cabană din munții Cindrel deschisă permanent. Până acum, au fost organizate evenimente precum Festivalul Gogoșilor și seri de folk.

sursa: turnulsfatului.ro / 1 mai 2023

––––––––

Biserica fortificată din Alma Vii se redeschide vizitatorilor după opt ani de lucrări 

Biserica fortificată din Alma Vii a trecut print-un amplu proces de restaurare începând cu anul 2015, când s-au refăcut zidurile exterioare și cele patru turnuri. Recent, s-a încheiat și șantierul bisericii. Înainte de lucrări, starea ansamblului era deplorabilă, având turnuri cu crăpături masive pe toată înălțimea construcției. Fundația Mihai Eminescu Trust a demarat în 2009 o serie de proiecte care vizează restaurarea patrimoniului, păstrarea tradițiilor și dezvoltarea comunității.

Astăzi, turiștii pot găsi în Alma Vii una dintre cele mai frumoase comune din Transilvania, cu mâncăruri deosebite, muzee, produse artizanale și peisaje superbe. Cetatea poate fi admirată, vizitatorii pot face drumeții, pot descoperi muzeul istoric local și se pot caza într-una din cele două case săsești restaurate de Fundația Mihai Eminescu Trust. 

Printre cele patru turnuri ale bisericii, Turnul Gheții are o poveste interesantă. Sașii care au construit cetatea adunau iarna calupuri de gheață din râul care traversează satul și le depozitau în Turnul Gheții. Aici era puse alimentele la păstrat și rezistau până spre vară datorită gheții care se topea foarte încet.

sursa: turnulsfatului.ro / 1 mai 2023

––––––––

Știri externe

Marile orașe porturi interzic acostarea navelor de croazieră

Lista orașelor-porturi care impun restricții pentru navele de croazieră crește, inclusiv pentru destinațiile de top de pe țărmurile Mării Mediterane.

Monaco se alătură altor orașe precum Veneția, Barcelona și Dubrovnik în încercarea de a opri debarcarea necontrolată a turiștilor care generează o mare presiune asupra infrastructurii și mediului, dar aduc beneficii economice disproporționate față de comunitățile locale. Marsilia și Amsterdamul urmează să impună restricții pentru navele de croazieră, în timp ce Barcelona ia în considerare înăsprirea cadrului stabilit deja în acest sens.
Monaco se alătură altor orașe care interzic navelor de croazieră necontrolate să acosteze în port, acceptând doar nave de lux sub 250 m și capacitate de până la 1.250 de pasageri. În schimb, în Grecia, activitatea de croazieră rămâne necontrolată, iar restricțiile pentru destinațiile aglomerate nu sunt respectate. Mai mult, porturile Pireu și Salonic se pregătesc să primească nave din ce în ce mai mari, extinzând porturile lor de pasageri.

Pierfrancesco Vago, președintele CLIA (Cruise Lines International Association) și președinte executiv al MSC Croaziere a susținut că acest tip de turism a adus un beneficiu economic de peste 1 miliard de euro și a creat peste 15.000 de locuri de muncă în Grecia în 2021. Datele recent publicate de Banca Centrală a Greciei contrazic aceste afirmații. Cheltuielile efectuate de pasagerii de pe navele de croazieră în 2021 au fost de doar 174,3 milioane de euro, iar în 2020, când s-a înregistrat o redresare semnificativă a activității, acestea au ajuns la doar 418,7 milioane de euro. 

Un studiu realizat la Bergen, Norvegia, a constatat că pasagerii care debarcă acolo nu cheltuiesc în medie mai mult de 23 de euro, ceea ce înseamnă venituri prea mici pentru a justifica povara asupra mediului și a calității apelor, asupra traficului și a infrastructurii de gestionare a deșeurilor, asupra calității aerului și, în cele din urmă, asupra produsului turistic în sine pentru călătorii care aleg să rămână în aceste destinații și cheltuiesc mult mai mulți bani.

sursa: stiripesurse.ro / 2 mai 2023

––––––––

Metaverse și Turism durabil

Metaverse, o lume virtuală care se dezvoltă prin convergența tehnologiilor, cum ar fi realitatea virtuală și realitatea augmentată, are potențialul de a oferi experiențe de călătorie virtuale care reduc impactul turismului tradițional asupra mediului.

Călătoriile virtuale pot permite oamenilor să viziteze destinații fără să călătorească fizic în locul respectiv. Experiențele pot include tururi virtuale ale muzeelor, situri istorice și peisaje naturale. De exemplu, turul virtual al Machu Picchu, creat de Google, permite vizitatorilor să exploreze site-ul fără a călători efectiv în Peru. Experiențele de călătorie virtuale pot fi, de asemenea, create pentru destinații care sunt dificil de atins, cum ar fi Antarctica sau adâncurile oceanului. Aceste experiențe oferă o oportunitate pentru oameni de a explora și de a învăța despre lume, reducând în același timp impactul lor asupra mediului și promovând, de asemenea, schimbul cultural. 

Experiențele de călătorie virtuale pot include tururi virtuale interactive care oferă oportunitatea de a învăța despre cultura și istoria unei destinații. De exemplu, un tur virtual al unei piețe tradiționale din India ar putea include elemente interactive, cum ar fi cursuri de gătit sau spectacole de dans tradițional.

sursa: bockchainmagazine.net / 19 aprilie 2023

––––––––

Potențialul turismului pentru comunitățile montane

În timp ce turismul montan a devenit o motivație din ce în ce mai relevantă pentru călătorii, datele privind dimensiunea și impactul acestuia rămân limitate, arată un nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) și Parteneriatului montan (MP).

Munții sunt casa a aproximativ 1,1 miliarde de oameni și atrag în același timp turiști interesați de natură și activități în aer liber. Gestionat în mod durabil, turismul montan are potențialul de a stimula veniturile comunităților locale și de a contribui la conservarea resurselor naturale și a culturii acestora. Și, potrivit FAO, UNWTO și MP, măsurarea volumului de vizitatori în munți reprezintă primul pas vital pentru deblocarea potențialului sectorului.

Studiul, care s-a bazat pe cercetări efectuate în 46 de țări, arată că generarea de beneficii economice, crearea de oportunități pentru comunitățile locale și dezvoltarea de produse durabile sunt principalele motivații pentru dezvoltarea turismului montan. Dezvoltarea durabilă a turismului montan a fost, de asemenea, identificată ca un mijloc de a contribui la răspândirea fluxurilor turistice, la abordarea caracterului sezonier și la completarea ofertelor turistice existente.

Prin intermediul raportului, FAO, UNWTO și MP subliniază importanța eforturilor colective, care implică părțile interesate publice și private, pentru a îmbunătăți colectarea, standardizarea și furnizarea datelor pentru a obține o evaluare mai cuprinzătoare a turismului montan în ceea ce privește volumele și impactul său.

sursa: unwto.org / 26 aprilie 2023

––––––––

Destinația 2030: UNWTO ȘI GLOBAL TOURISM ECONOMIC FORUM despre colaborare

UNWTO și Global Tourism Economic Forum (GTEF) și-au prezentat planurile pentru o colaborare mai puternică.

Secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili, a declarat: „UNWTO este mândră să colaboreze cu Forumul Economic Global al Turismului pentru a uni guvernele și liderii sectorului privat și pentru a aborda cele mai mari provocări și oportunități cu care se confruntă sectorul nostru astăzi.”

A 10-a ediție a GTEF se va desfășura în jurul temei „destinația 2030: Deblocarea turismului pentru afaceri și dezvoltare”. 

sursa: unwto.org / 21 aprilie 2023 

––––––––

UNWTO despre investițiile din turism

UNWTO subliniază importanța investițiilor pentru un turism mai rezistent și durabil prin consolidarea cooperării sale atât cu comunitatea internațională, cât și cu sectorul privat.

În acest context, UNWTO s-a alăturat Alianței Mondiale pentru investiții și Dezvoltare (WIDA). Ca parte a Alianței, UNWTO va lucra pentru a spori atât nivelul, cât și eficacitatea investițiilor în sector, cu scopul de a sprijini și accelera punerea în aplicare a Agendei 2030 și a obiectivelor sale de dezvoltare durabilă.

Secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili, a declarat: „Investițiile sunt adesea ingredientul lipsă pentru a transforma planurile noastre comune pentru un sector turistic mai durabil, mai incluziv și mai rezistent în realitate. UNWTO este mândră să se alăture Alianței Mondiale pentru investiții și Dezvoltare și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a regândi și a transforma investițiile în turism.” Datele UNWTO arată că, ca urmare a pandemiei, nivelul investițiilor în turism a scăzut dramatic.

sursa: unwto.org  / 13 aprilie 2023

––––––––

BERD ȘI UNWTO facilitează recuperarea turismului în GRECIA

UNWTO și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au lucrat cu succes alături de guvernul grec pentru a ajuta sectorul turistic al țării să se redreseze în urma impactului pandemiei.

Ca parte a unui efort mai amplu de stimulare a rezilienței și de accelerare a redresării în urma celei mai grave crize din istoria turismului, Banca a selectat mai multe domenii din „Pachetul de asistență tehnică pentru recuperarea turismului în contextul COVID-19” al UNWTO care urmează să fie puse în aplicare în Grecia. Acest pachet a fost construit în jurul a trei piloni principali de intervenție: Redresarea economică, marketingul și promovarea, consolidarea instituțională și consolidarea rezilienței.

Ca destinație principală, atât în Europa, cât și la nivel mondial, Grecia și-a menținut în mod constant relevanța pe piața globală a turismului și a devenit rezistentă în timpul crizei financiare și economice de lungă durată din ultimul deceniu. 

BERD continuă să sprijine sectorul turismului din Grecia prin investiții sau finanțări specifice care promovează turismul durabil și incluziv și sporesc ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și legăturile cu economiile locale. UNWTO rămâne activă în Grecia pentru a sprijini dezvoltarea turistică a destinațiilor locale, consolidând în același timp colaborarea strânsă și continuă cu țara.

sursa: unwto.org / 6 aprilie 2023

––––––––

UNWTO reunește miniștrii turismului din Europa de Sud-Est în jurul obiectivelor comune de sustenabilitate

Avansând activitatea UNWTO în promovarea colaborării transfrontaliere pentru viitorul turismului sustenabil, a fost găzduită prima întâlnire a miniștrilor turismului din Europa de Sud-Est pe 3-5 aprilie. Acolo, miniștrii din opt țări (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) au explorat oportunitățile pentru o cooperare mai mare în cadrul proiectelor din regiune. Participanții au convenit asupra planurilor de a organiza reuniuni anuale ale miniștrilor și secretarilor de stat pentru a oferi o mai bună colaborare regională în turism.

Organizat de Ministerul Turismului și mediului din Republica Albania în parteneriat cu UNWTO, forumul de trei zile a reunit lideri din sectorul public și privat pentru a se concentra asupra provocărilor și oportunităților călătoriilor durabile. În deschiderea Forumului, secretarul general al OMT a amintit de progresele importante pe care turismul le-a făcut pentru a deveni mai durabil, subliniind în același timp că mai sunt multe de făcut: „Trebuie să ne concentrăm mai întâi pe două priorități: oamenii și investițiile, pentru că fără oamenii potriviți sau investițiile adecvate, planurile noastre pentru un turism transformat nu se vor materializa”.

sursa: unwto.org / 5 aprilie 2023 

––––––––

Málaga vrea să fie mentorul turismului durabil al Africii

Málaga consideră că este cel mai bine plasat pentru a sprijiniAfrica cu privire la practicile durabile, ca parte a ofertei sale de a găzdui Expo 2027. Efortul de a crea „orașe durabile” prin intermediul unor piloți de partajare a competențelor cu mai multe țări africane s-ar lansa până în 2027, dacă oferta va avea succes.

Proiectul se bazează pe efortul orașului de 30 de ani de a se transforma dintr-unul dintre „cele mai urâte, murdare și cele mai rele orașe din lume” în centrul turismului cultural și de patrimoniu care este astăzi, potrivit șefului turismului din Málaga, Jonathan Gomez Punzon.

Expo, care are loc o dată la cinci ani, a fost înființată în 1931, iar temele se concentrează pe „provocările fundamentale cu care se confruntă umanitatea”, potrivit Biroului Internațional de expoziții (BIE). Candidații gazdă sunt selectați din cele 168 de țări membre.

Málaga a primit anterior recunoașterea Organizației Națiunilor Unite pentru regenerarea și protejarea coastei sale și îmbunătățirea mobilității urbane durabile cu zonele sale pietonale mari și eficiența energetică.

Noul ministru al turismului din Africa de Sud, Patricia de Lille, a declarat pentru Skift că Africa de Sud ar putea „să se bazeze pe progresele tehnologice și sustenabile ale orașului Malaga și să le reproducă pentru a-și îmbunătăți propriul sector turistic”.

sursa: skift.com / 7 aprilie 2023

––––––––

O regiune din Italia a decis să restricționeze numărul turiștilor pentru protejarea resurselor

Conform CNN, Regiunea autonomă Alto Adige, a introdus o limită pentru vizitatorii care înnoptează în hotelurile din zonă și a impus și o interdicție privind deschiderea de noi unități de cazare.

Responsabilul pentru turism, Arnold Schuler, care a propus noua lege afirmă „Am ajuns la limita resurselor noastre, am avut probleme cu traficul, iar rezidenții au dificultăți în a găsi spații de locuit”. Prin această măsură reprezentanții vor să „garanteze calitatea vieții pentru localnici și turiști”. Legea, care a fost promulgată în septembrie 2022, împiedică pe oricine să deschidă o nouă locuință (inclusiv un Airbnb) sau să adauge mai multe paturi în camere fără a cere permisiunea autorităților locale.

El mai spune că regiunea a făcut această mutare, pe care o numește „proiect pilot”, pentru că situația devenea nesustenabilă. Accesul la Alpe di Siusi, o pajiște alpină vastă la umbra munților a fost, de asemenea, restricționat. Drumul până la platou este închis între orele 9.00 și 17.00 pentru mașini, fiind nevoie de transport în comun. 

sursa: libertatea.ro / 16 aprilie 2023

––––––––

Hong Kong oferă 500.000 de bilete de avion pentru revigorarare turismului

Giveaway-ul de bilete de avion din Hong Kong va fi eșalonat în următoarele luni pentru diferite zone ale lumii.

Din aprilie 24, locuitorii din Hong Kong au participat la o extragere pentru a câștiga bilete dus-întors către o selecție de destinații din întreaga lume. Restul lumii, inclusiv Marea Britanie, SUA și Europa, vor putea aplica pentru bilete gratuite la Hong Kong începând cu 1 mai.

Vizitatorilor li se vor oferi, de asemenea, reduceri la restaurante, magazine, muzee și multe altele. Totul este în sprijinul dezvoltării turismului în regiune în cadrul campaniei „Hello Hong Kong” după pandemie.

sursa: timeout.com / 24 aprilie 2023

––––––––

Prețurile biletelor de avion în plină expansiune 

Tarifele pentru zborurile către și în întreaga Europă se află într-o spirală de la 15% la 50% pentru călătoriile de vară, din cauza ofertei scăzute și a cererii mari.

Michael o’Leary, directorul executiv al Ryanair, a declarat că prețurile vor crește cu până la 15%, în timp ce site-ul de rezervări de călătorie Kayak a raportat că zborurile între destinații europene și australiene au crescut cu până la 50% pentru vacanțele de vară.

O’Leary a declarat pentru The Telegraph că tarifele medii în Europa au crescut cu 20% în 2022 și că în această vară se așteaptă ca tarifele să crească din nou cu aproape aceeași sumă.

Motivul este că, în prezent, companiile aeriene au mai puține locuri disponibile în comparație cu nivelurile anterioare carantinei și toată lumea vrea să călătorească, o tendință care a fost numită „călătorie de tip revenge”, în urma pandemiei.

sursa: forbes.com / 17 aprilie 2023

––––––––

Grecia se așteaptă la un an record în turism

Ministrul grec al Turismului, Vassilis Kikilias, se așteaptă ca anul 2023 să fie un an record pentru turism.

Într-un interviu acordat presei locale, Kikilias a declarat că strategia ministerului, care a inclus până acum extinderea sezonului turistic, deschiderea sezonului la începutul lunii martie, înțelegeri cu companiile aeriene pentru zboruri în afara sezonului și atragerea investițiilor în turism, a dat roade. Kikilias a subliniat importanța industriei pentru economia Greciei, menționând că aceasta contribuie cu 25% la PIB-ul țării și susține sute de familii.

„Pe baza datelor, suntem cu 20% peste nivelurile din 2019. Anul trecut, am recuperat 95% din veniturile din 2019 fără piețele din China, Rusia, Australia și Ucraina”, a spus Kikilias.

sursa: news.gtp.gr / 10 aprilie 2023

––––––––

Finanțări 

PR NV 711/1 Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea în mediul urban (actualmente în consultare publică; apelul se va lansa în curând, în trimestrul II al anului 2023)

  • PR NV vizează Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Regiunea N-V), care cuprinde 6 județe (NUTS3) – Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud. Apelul va finanţa restaurarea și modernizarea monumentelor istorice din mediul urban:
    • patrimoniul UNESCO din mediul urban (categoria A)
    • patrimoniul cultural naţional din mediul urban (categoria A)
    • patrimoniul cultural local din mediul urban (categoria B).

sursa: regionordvest.ro / aprilie 2023

––––––––

PR NV/1/721 Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea în mediul rural  (actualmente în consultare publică; apelul se va lansa în curând, în trimestrul II al anului 2023)

  • PR NV vizează Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Regiunea N-V), care cuprinde 6 județe (NUTS3) – Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud. Apelul va finanţa restaurarea și modernizarea monumentelor istorice care sunt incluse în mediul rural:
    • Patrimoniul UNESCO din mediul rural (categoria A);
    • Patrimoniul cultural naţional din mediul rural (categoria A).

sursa: regionordvest.ro / aprilie 2023

––––––––

Interreg Europe Apelul 2

  • Apelul este deschis organizațiilor, autorităților publice și entităților de drept public din statele membre UE, Norvegia și Suedia, pentru îmbunătățirea politicilor publice din următoarele domenii:
    • Smart
    • Green
    • Connected
    • Social
    • Citizens
    • Governance.

sursa: interregeurope.eu / aprilie 2023

––––––––

Statistici

Statisticile lunii martie în industria turistică 

În luna martie 2023, numărul turiștilor cazați în hoteluri, apartamente și camere de închiriat a crescut cu 18,6% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar numărul de înnoptări a crescut cu 17,0%. Sunt vești bune pentru industria turistică din România, care a avut mult de suferit în ultimii ani din cauza pandemiei. Majoritatea turiștilor care au vizitat România în luna martie 2023 au fost români, ceea ce arată că turismul intern își revine. 

Pe de altă parte, comparativ cu luna martie, 2022 sosirile vizitatorilor străini la punctele de frontieră au scăzut cu 13,2%, iar plecările românilor în străinătate au crescut cu 24,7%. 

Durata medie a şederii în luna martie 2023 a fost de 1,8 zile la turiştii români şi de 2,3 zile la turiştii străini.

Numărul de turiști care au sosit în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente și camere de închiriat, a crescut semnificativ în primele trei luni ale anului 2023, cu 24,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea sosirilor au fost reprezentate de turiștii români, 84,2%, în timp ce turiștii străini au înregistrat un procent de 15,8%. Înnoptările au crescut, de asemenea, cu 24,1% în perioada menționată, iar majoritatea înnoptărilor au fost ale turiștilor români, 80,9%.

Cele mai căutate județe pentru turiști în România au fost Municipiul București, Brașov și Prahova, cu cele mai mari numere de sosiri și înnoptări în structurile de primire turistică. Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Italia, Israel și Germania.

sursa: insse.ro / 4 mai 2023

––––––––

8 din 10 români au planuri de călătorie în 2023

Potrivit unui studiu realizat de platforma media globală Teads prin intermediul propriei platforme, 8 din 10 români au planuri de călătorie pentru anul 2023, cu un interes mai ridicat manifestat de generaţia Boomers (90%) decât de Millennials (68%). Studiul a analizat interesele şi intenţiile de călătorie ale românilor.

Conform studiului realizat în perioada 13 decembrie 2022 – 12 ianuarie 2023, majoritatea românilor (79%) intenţionează să călătorească anul acesta. Din cei 86% care nu au decis încă destinaţia, 63% plănuiesc să facă aranjamentele necesare în prima jumătate a anului. Transportul cu avionul este opţiunea preferată de majoritatea respondenţilor (34%) pentru destinaţiile internaţionale, iar maşina este opţiunea numărul unu (33%) pentru cele interne. 54% dintre respondenţi se informează online despre vacanţe, iar aproape jumătate dintre aceştia (44%) călătoresc pentru a se relaxa. Costul şi destinaţia sunt cele mai importante criterii care influenţează decizia de cumpărare.

sursa: paginademedia.ro / 19 aprilie 2023

––––––––

Cercetarea Destinații Vizionare – date importante despre vacanțele românilor

Cercetarea Destinații Vizionare este un studiu de obiceiuri și atitudini ale turiștilor români, realizat de Destinația Anului cu susținerea Institutului pentru Orașe Vizionare. Studiul a analizat 3000 de respondenți și 2500 de vacanțe ale românilor din ultimele 12 luni, atât în România cât și în străinătate.

23% dintre respondenți nu au avut parte de nicio vacanță în ultimul an, iar jumătate dintre ei nu și-au permis o vacanță mai lungă de 4 nopți. Doar 13% dintre respondenți au avut parte de o combinație de cel puțin o vacanță de peste 4 nopți și cel puțin o mini-vacanță de 1-3 nopți în ultimele 12 luni. Principalele motive pentru care merg în vacanțe sunt recreerea, deconectarea și distracția, iar jumătate dintre respondenți consideră că vacanțele sunt un mod de a se răsplăti sau de a avea grijă de ei.

Peste 90% din mini-vacanțe și peste 70% din vacanțele mai lungi au fost organizate în România. Se observă însă o tendință de creștere a preferințelor pentru vacanțe în străinătate, în linie cu comportamentul înregistrat și la nivel european.
Potrivit studiului, majoritatea românilor preferă să își organizeze singuri vacanțele, cu doar 18% care apelează la agenții de turism pentru rezervări interne și aproximativ 32% pentru vacanțe în străinătate. Destinația preferată în România este muntele, atât în mini-vacanțe, cât și în vacanțele mai lungi. În ceea ce privește mini-vacanțele, 18% dintre respondenți aleg city-break-uri în țară. Bulgaria este cea mai populară destinație pentru mini-vacanțe în străinătate, urmată de Spania, în timp ce pentru vacanțele mai lungi, Grecia ocupă primul loc, urmată de Bulgaria și Italia.

Conform analizei, câteva județe din România sunt foarte apreciate de către turiști. Brașov, Constanța, Sibiu, Maramureș și Prahova sunt cele mai vizitate județe, în timp ce Maramureșul, Brașovul, Iașiul, Sibiul și Suceava sunt cele mai recomandate județe de către turiști. Maramureșul este județul cu cei mai primitori oameni, conform respondenților, urmat de Bihor, Brașov, Suceava și Sibiu. Brașovul este județul cu cel mai mare raport preț-calitate, conform studiului, urmat de Maramureș, Sibiu, Bihor și Suceava.

Potrivit cercetării, majoritatea respondenților preferă să meargă la mare în România, urmată de Grecia și Bulgaria, iar 49% dintre ei au fost la mare în România în 2022, iar 44% intenționează să meargă în 2023. Cu toate acestea, atunci când se gândesc la viitor, România pierde în intenția de vizitare, în timp ce Grecia și Turcia sunt cele mai căutate destinații. Grecia câștigă în clasamentul imaginii și a gradului de recomandare, cu excepția ușurinței cu care poți să ajungi acolo. Respondenții sunt mulțumiți de destinațiile unde și-au petrecut vacanțele și le recomandă altor persoane, indiferent dacă sunt în țară sau în străinătate. Cu toate acestea, există o diferență semnificativă între destinațiile din România și cele din afara țării la capitolul „servicii de calitate”, iar promovarea recunoașterii primite în competițiile turistice ar putea aduce un impuls major de încredere din partea potențialilor turiști.

sursa: profit.ro / 21 aprilie 2023

––––––––