Site Overlay

Efectele schimbărilor climatice asupra destinațiilor turistice

Consecințele schimbărilor climatice asupra turismului sunt tot mai evidente, influențând atât destinațiile turistice din întreaga lume, cât și experiența călătorilor. În urma publicării datelor Organizației Meteorologice Mondiale la începutul lui septembrie, s-a demonstrat că vara aceasta a fost cea mai călduroasă din istorie, o confirmare a schimbărilor climatice în curs.

Efectele acestor schimbări nu se limitează doar la temperaturile extrem de ridicate. Calotele glaciare se topesc și nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. Fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile abundente sunt din ce în ce mai frecvente în unele regiuni, în timp ce altele suferă din cauza valurilor de căldură și a secetei excesive. Acestea nu pun în pericol doar ecosistemele naturale, animalele și plantele, ci și oamenii, modul de trai, precum și comportamentul de călătorie al acestora. 

Potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene, impactul economic al schimbărilor climatice asupra regiunilor turistice poate fi substanțial. Creșterea nivelului mării amenință zonele costiere, eroziunea plajelor și inundațiile tot mai frecvente reprezentând alte provocări majore pentru turism. Regiunea mediteraneeană a fost puternic afectată de scăderea precipitațiilor și creșterea temperaturilor, cu efecte devastatoare asupra agriculturii, biodiversității și industriei călătoriilor.

Grecia, spre exemplu, s-a confruntat cu numeroase incendii de vegetaţie în această vară, printre care și cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE. Guvernul de la Atena a atribuit aceste incendii schimbărilor climatice. Temperaturile extreme pot face anumite destinații inospitaliere pentru călători în timpul verii, afectând sănătatea și siguranța acestora. În contextul în care sudul Europei va deveni mai puțin adecvat pentru turism în lunile de vară principale, se estimează că Europa Centrală va deveni o destinație turistică din ce în ce mai atractivă pe tot parcursul anului. 

Sectorul sporturilor de iarnă se confruntă, de asemenea, cu amenințări semnificative din cauza schimbărilor climatice. La nivelul regiunilor montane s-au înregistrat retrageri ale ghețarilor, reducerea stratului de zăpadă, decongelarea permafrostului și modificarea regimurilor de precipitații, tendințe care vor continua. Acest lucru ar putea duce la o creștere a frecvenței și intensității inundațiilor, impactând atât oamenii, mediul construit și biodiversitatea, cu riscul dispariției unor specii de plante și animale. Printre alte efecte așteptate se numără reducerea turismului de iarnă. 

Reducerea cantităților de zăpadă și creșterea temperaturilor afectează stațiunile de schi din întreaga Europă. Potrivit unui studiu publicat în Nature Climate Change, la creșterea de 2 grade, riscul de zăpadă insuficientă afectează 53% dintre stațiuni. Producția de zăpadă artificială nu poate compensa complet acest declin, generând în schimb și emisii de gaze cu efect de seră. Multe stațiuni de schi au început să își diversifice ofertele și să exploateze surse alternative de venit pe tot parcursul anului, precum circuite de moutain bike și circuite off-road pentru mașini 4×4 și atv-uri. Spre exemplu, managerul stațiunii Paganella care oferă aceste atracții alternative, atrage acum mai mulți turiști vara decât iarnă, respectiv 65%.

Cu toate acestea, schimbările climatice nu aduc doar amenințări, ci și oportunități pentru turismul sustenabil. Ecoturismul devine din ce în ce mai popular, iar destinațiile care investesc în conservarea și gestionarea durabilă a resurselor naturale atrag turiști preocupați de mediu. Restaurarea ecosistemelor naturale și conservarea biodiversității sunt importante pentru atenuarea schimbărilor climatice, pentru creșterea capacităților de stocare a carbonului în natură și pentru a crește rezistența la aceste schimbări.

În discursul său la cea de a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU ce a avut loc pe 21 septembrie la New York, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat importanța acțiunii imediate pentru limitarea încălzirii globale la 1,5˚C. El a pledat pentru mobilizarea fondurilor și pentru creșterea investițiilor în energie curată și gestionarea dezastrelor naturale.

Evenimentele extreme cauzate de schimbările climatice, pot distruge infrastructura turistică și pun în pericol siguranța călătorilor. Industria turismului trebuie să se adapteze la aceste riscuri, dezvoltând planuri de gestionare a situațiilor de urgență. Totodată, turiștii sunt sfătuiți să se informeze în prealabil despre condițiile meteorologice ale destinației și să evite călătoriile în zone cu avertismente meteorologice serioase. 

Cu toate că schimbările climatice aduc provocări, ele pot servi și ca un catalizator pentru o abordare mai responsabilă a turismului. Dezvoltarea urbană inteligentă și consolidarea infrastructurii verzi sunt esențiale pentru a tempera impactul schimbărilor climatice. Este esențial ca turiștii și industria să își asume responsabilitatea pentru reducerea impactului negativ asupra mediului și pentru protejarea destinațiilor turistice pentru generațiile viitoare. Viitorul turismului depinde de adaptabilitatea și responsabilitatea noastră în fața schimbărilor climatice.

Surse: Space Climate.ec.europa  euronews europarl consilium.europa.eu spotmedia wired

Credit poza: Lukas Seitz-unsplash- Ski slope made of artificial snow