O nouă stațiune balneo renaște
În județul Hunedoara, la doar 19 km de orașul Brad și la 58 de km de municipiul Deva se află un adevărat colț de Rai. Stațiunea Vața de Jos, căci despre ea este vorba, atrage turiștii dornici de relaxare și de conexiune cu natura.
Apele minerale de la Vața de Jos sunt sulfuroase, clorurate, sodice și ajung la o temperatură de 35-38.5 grade Celsius. Cei care vor să se bucure de ele, pot opta pentru instalațiile pentru băi calde cu apă minerală, dar și pentru instalațiile pentru electroterapie.
Sursa: fanatik.ro/ august 2024
Nișa din turism care îmbracă satul tradițional românesc în haine moderne
Obosiți de ritmul haotic al urbanului, turiștii au devenit, în ultimii ani, tot mai atrași de farmecul aparte al locațiilor care îmbină tradiționalul cu elemente moderne și îl completează cu experiențe inedite.
Panorama a vorbit cu mai mulți antreprenori din această nișă turistică, pentru a înțelege cum au transformat provocările în oportunități și au creat afaceri profitabile în turismul rural.
Sursa: panorama.ro/ iulie 2024
BBC, pe Via Transilvanica
Jurnaliștii BBC au venit în România special pentru a străbate cel puțin o parte din drumul care a primit premiul Europa Nostra, Via Transilvanica.
”A creat legături între oameni și a creat oportunități de afaceri acolo unde înainte nu existau”
Sursa: profit.ro/ august 2024
Via Transilvanica, în topul Time al celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume
Via Transilvanica a fost inclusă în lista celor mai frumoase locuri de vizitat din lume, întocmită de revista americană Time. Traseul din România figurează alături de Cortina d’Ampezzo (Italia), La Maison Rabelais de pe Valea Loarei (Franţa), dar şi din de destinații din Indonezia, Mexic, Brazilia sau Kenya.
Ambasadoarea SUA la București, mărturisește, cu această ocazie, că de când a auzit de Via Transilvanica, a căutat o șansă să facă drumeții acolo.Într-o postare în pagina sa de la rețeaua X (fostă Twitter) Kathleen Kavalec mărturisește că și-a dorit să facă drumeții pe acest traseu deja celebru, inclus acum printre cele mai grozave locuri de vizitat în lume. Ambasadoarea adaugă că așteaptă cu nerăbdare să o descopere.
Sursa: g4media.ro/ august 2024
Evoluția spectaculoasă a închirierilor în regim hotelier din Bucureșt
În București, piața închirierilor de apartamente în regim hotelier a avut o evoluție spectaculoasă în perioada post-pandemică. Doar în 2023, această industrie a generat venituri de 41,3 milioane euro în capitală, o cifră aproape dublă în comparație cu 2019 și cu 46% peste cea înregistrată în 2022.
Cu o medie de 3.942 de proprietăți listate, aceasta s-a tradus într-un venit mediu anual de 10.500 euro și un venit lunar de 875 euro pe proprietate. În ceea ce privește oferta, în 2023 au existat mai puține listări decât în 2019, înainte de pandemie, majorarea veniturilor provenind în principal dintr-o creștere de peste 60% a tarifului mediu zilnic (ADR), la 62 euro.
Sursa: profit.ro/ august 2024
14 cărți ale unor scriitori contemporani care să te ajute să vezi țara altfel
Să recunoaștem, vara asta este atât de fierbinte, încât cu greu te mai convingi să părăsești răcoarea apartamentului și să pornești în explorări prin lume. Dacă te numeri printre cei care au nevoie de o evadare, dar nu au energia – sau resursele – să se pună în mișcare, Panorama îți propune astăzi un tur altfel: ghizi sunt scriitorii români contemporani, iar traseul e dat de orașele și satele în care aceștia au ales să-și plaseze poveștile.
Unele opriri sunt scurte, numai bune de parcurs în câteva zile sau ore, ca un city break la sfârșitul căruia ai face orice să mai rămâi. Altele cer anduranță și răbdare, ca un urcuș pe munte, la finalul căruia înțelegi că a meritat efortul pentru priveliștea de sus.
Bucură-te, așadar, de drum.
Sursa: panorama.ro/ iulie 2024
@Romania. Cum a reușit un ONG să promoveze România
România ajunge zilnic în feed-urile a milioane de oameni cu imagini autentice extrem de apreciate, mai ales de străini. Proiectul poartă numele @România și a fost inițiat de trei profesioniști care s-au întors în țară și și-au propus să facă ei cu mâna lor un brand puternic de țară și să promoveze România așa cum se cuvine pe plan internațional.
Astăzi @România are o audiență combinată de peste 3 milioane de urmăritori pe toate platformele, a generat 2 miliarde de vizualizări din 2019 până acum și o promovare echivalentă cu aproximativ 20 milioane de euro pe an. Iar ambițiile fondatorilor nu se opresc aici.
Sursa: spotmedia.ro/ iulie 2024
O comună necunoscută pe harta turistică a României
O tânără angajată să coordoneze promovarea în Margina, județul Timiș, a pus comuna, lipsită de obiective turistice majore, pe harta vizibilității în România.
Centrul de informare turistică din Margina a reușit să creeze în ultimii ani evenimente care atrag în localitate mii de turiști. Obiectivele din zonă au fost evidențiate eficient și, mai important, localnicii pot să câștige bani.
Sursa: libertatea.ro/ iulie 2024
Turiștii români cheltuie în afara țării mult mai mult decât o fac străinii în România
Turismul contribuie cu aproape 20% la deficitul de cont curent al țării.
Datele arată că majorarea veniturilor reale, cuplată cu stabilitatea cursului valutar al euro, i-a determinat pe turiștii români să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, iar turismul autohton pare să nu țină pasul cu aceste tendințe, după cum subliniază o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Iar în 2022, după eliminarea restricțiilor de pandemie, cheltuielile turiștilor români în străinătate au explodat, dar atractivitatea turismului românesc pentru vizitatorii din străinătate a rămas relativ constantă. Doar în luna iunie, turiștii români au cheltuit în străinătate de peste două ori mai mult decât încasările obținute de la turiștii străini în România. În aceste condiții, turismul a ajuns să contribuie cu aproape 20% la deficitul de cont curent.
Sursa: economedia.ro/ august 2024
Săracă Bulgarie! Românii te văd ca un Paradis pierdut, de la Durankulak, la Tyulenovo și Balcic
La câțiva kilometri de Vama Veche, se întind plajele sălbatice ale Bulgariei. Stațiunile românești sunt azi după fasoane și ”talente”. Ca-n Bucureștiul năzuros e-n Vamă – 2 Mai. Ca-n Tecuciul de la blocuri e la Costinești. Bulgaria, printre relicve ruginite, ni se arată sălbatică. Durankulak, Ezerets, Krapets, Bolata, Zelenka, Shabla, Tyulenovo. Până la Balcic, visul ratat al românului de a fi imperial.
Sursa: hotnews.ro/ august 2024
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Vizitatorii de peste Ocean care nu se uită la bani alimentează un boom puternic în sudul Europei, inversând puterea economică în UE. Unii economiști, citați de The Wall Street Journal, cred că acest lucru s-ar putea sfârși prost.
La barurile, hotelurile și restaurantele de pe străzile pietruite, afacerile merg atât de bine încât primarul Carlos Moedas a redus recent impozitul local pe venit pentru rezidenți. Cu o creștere economică de 8,2 % anul trecut și o creștere cu 20 % a veniturilor fiscale față de perioada de prepandemie, primarul a făcut, de asemenea, transportul public gratuit pentru tineri și vârstnici.
Sursa: comisarul.ro/ iunie 2024
Turismul european în 2024 – tendințe și perspective
Activitatea turistică în Europa a urmat în mare măsură o tendință similară în primele două trimestre ale anului 2024. Călătoriile internaționale au crescut pe tot continentul comparativ cu anul trecut, sosirile străine au crescut cu 12% și înnoptările crescând cu 10%, pe baza datelor din raportarea destinațiilor europene.
Comparativ cu nivelurile pre-pandemie, creșterile sunt de 6%, respectiv 7%. Destinațiile sud-europene au determinat creșterea turismului european și rămân în mod constant populare pentru condițiile lor climatice favorabile din perioada premergătoare sezonului de vară, precum și pentru raportul calitate-preț, care rămâne un factor cheie și pentru călători.
Sursa: etc-corporate.org/ iulie 2024