Site Overlay

Raport Lunar – Iulie 2022

Știri interne 

Rezervările pentru turismul intern, în scădere 

Rezervările pentru turismul local în creștere în ianuarie și în prima parte a lunii februarie au scăzut brusc, odată cu apariția conflictului din Ucraina. Adrian Voican, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) remarcă un vârf al turismului intern pentru luna iunie datorită termenului scadent pentru voucherele de vacanță emise în 2019-2022. Dacă litoralul este pustiu, pentru turismul balnear și cel montan se constată o ușoară creștere. 

Litoralul are peste 2.200 de unități clasificate cu prețuri pentru toate buzunarele din cele peste 120.000 locuri de cazare. Cererea pentru vacanţe pe litoralul românesc a scăzut în acest an cu aproximativ 30%, iar cea mai mare scădere este în stațiunea Mamaia. 

Numărul turiștilor străini din Sibiu s-a redus considerabil. Turiștii din străinătate nu mai vin în Europa de Est, conform organizatorilor de evenimente și Asociației Județene de Turism Sibiu. Și în Maramureș rezervările au scăzut cu până la 70%. Nici obiectivele turistice precum Biserica de lemn din Șurdești, inclusă în patrimoniul UNESCO nu mai sunt atât de vizitate. 

sursa: profit.ro / 5 iulie 2022, profit.ro / 14 iulie 2022, digi24.ro / 16 iulie 2022 

—————————— 

Violonistul Alexandru Tomescu a susținut un concert unic în fața cabanei Caraiman 

Platoul muntos din fața Cabanei Caraiman a ținut loc de scenă pentru violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, într-un concert spectaculos la altitudine de peste 2000 de metri. Peste 500 de spectatori s-au putut bucura de acordurile viorii Stradivarius Elder-Voicu, instrument de patrimoniu național. 

Ediția a XV-a Turneului Internațional Stradivarius – „Paganini Magic” s-a desfășurat între 26 iunie-16 iulie, începând în Oradea, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” și terminându-se în Munții Bucegi, la Cabana Caraiman. Turneul a străbătut peste 4.000 km și a conținut 16 concerte care au adunat peste 10.000 de spectatori. 

În acest an, turneul a fost dedicat tinerilor artiști ucraineni afectați de război. 

sursa: digi24.ro / 18 iulie 2022 

—————————— 

Românii călătoresc în Grecia și Bulgaria în timp ce litoralul românesc este pustiu 

Sezonul estival actual este cel mai slab din ultimii 30 de ani în ceea ce privește numărul de turiști de pe litoral. În săptămâna 11-17 iulie, doar 80.000-90.000 de turiști au ales o cazare pe litoralul românesc, comparativ cu 140.000 de turiști din aceeași perioadă a anului trecut. 

Omul de afaceri Mohammad Murad a făcut o analiză a situației și a constatat că hotelierii nu au crescut prețurile, ci doar partea de alimente și utilități cu 50-60%. Stațiunea Mamaia s-a transformat într-un cartier de oraș, cu sute de blocuri construite haotic ce țin turiștii la distanță. Și prețul de 100 de lei al parcării este o problemă. 

În prezent, Eforie este „cea mai grozavă staţiune” de pe litoralul românesc, în timp ce la Costinești „sunt probleme”, iar „Vama Veche e un pic mai slabă ca anul trecut”. 

sursa: hotnews.ro / 18 iulie 2022 

—————————— 

Reprezentanți ai artei stradale din 7 țări în Sibiu 

A opta ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF) s-a desfășurat în perioada 18- 24 iulie și a reunit șapte artiști din șapte țări: Dossier din Argentina, Tim Marsh din Malta, Theo Lopez din Franța, Francisco Camilo din Portugalia, Maria Makeeva din Cehia, HNRX din Austria și Graflin’ din România. Evenimentul a fost organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu. 

Tema de anul acesta a fost „Reflections”, mesaje inspiraționale despre viața care au colorat atât zone noi din oraș, cât și blocuri din zona Calea Cisnădiei și cartierul Ștrand și picturi vechi, degradate. 

În cadrul festivalului au avut loc mai multe evenimente, începând cu Expoziția Foto #Reflections semnată de fotograful Octavian Pavel, continuând cu sesiunea Street Art Talks, discuții între artiști și publicul larg, seria de workshop-uri Work-in-progress, City Hunt, o sesiune de Live Painting, proiecții de mari dimensiuni cu lucrări de artă pe fațada unui bloc și un Ater Party. Sibiu Street Art Tour a fost punctul culminant al ediției, când publicul și artiștii au pornit într-un tur cu bicicleta pentru a admira în premieră lucrările finalizate. 

sursa: streetarues.val.ro / 18 iulie 2022 

—————————— 

Programul „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” continuă cu noi străzi 

Weekendul 16-17 iulie 2022 la „Străzi deschise” a fost unul plin de evenimente pe traseele pietonale de pe Calea Victoriei, şoseaua Kiseleff şi, în premieră, pe strada Alexandru Constantinescu din sectorul 1, care a fost animată de numere de circ prezentate de Circul Metropolitan Bucureşti, activităţi sportive organizate de PROEDUS şi de numere de magie susţinute de Andrei Magus. 

Printre evenimente s-au numărat spectacole de teatru, muzică și ateliere și demonstrații de sculptură și pictură, parada cățeilor și parada de modă pe biciclete. 

sursa: creart.ro / 16 iulie 2022 

—————————— 

Zboruri anulate pe aeroporturile din toată Europa 

Cozi interminabile, zboruri anulate, bagaje pierdute și vacanțe eșuate, așa arată începutul unei călătorii în vara anului 2022 pe aeroporturile din toată Europa. Principala problemă este lipsa de personal din industria aviatică, inclusiv în companiile aeriene, aeroporturi și companii de handling la sol, subcontractate. Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, a venit și cererea mare în ceea ce privește călătoriile externe, iar industria nu a reușit să angajeze personal nou într-un timp atât de scurt. 

Potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC), există un deficit de 1,2 milioane de lucrători în sectorul turismului și călătoriilor din întreaga Uniune Europeană. Unul din cinci posturi pentru segmentele de transport aerian și cazare este neocupat. Din cele aproape 1,7 milioane de locuri de muncă pierdute în această industrie în primul an de pandemie, doar 571.000 au fost recuperate anul trecut. 

Compania aeriană scandinavă SAS a intrat în faliment. Probleme sunt și pentru Qatar Airways pe aeroporturile din Franța, Belgia, Olanda și Germania. Companiile aeriene și aeroporturile din SUA au de suferit, de asemenea. Marile aeroporturi centrale precum Heathrow din Londra și Frankfurt au obligat companiile aeriene să își reducă orarele pentru a evita supraaglomerarea, fiind puternic afectate de întârzieri. Aeroportul Bruxelles are întârzieri la 73% din zboruri în luna iunie. 

Cu toate astea, se remarcă o ușoară redresare. Potrivit companiei OAG, ratele de anulare în Marea Britanie au scăzut de la 3% în prima săptămână din iunie la 1,2% în aceeaşi perioadă a acestei luni, în timp ce în Franţa au scăzut de la 2,5% la 1,4%. 

sursa: zf.ro / 23 iulie 2022, profit.ro / 21 iulie 2022 

—————————— 

Transilvania Investments – inițiativă de reintegrare în comunitate a situl industrial Independența din Sibiu 

Unul dintre cele mai mari proiecte de restaurare a unui sit industrial din România este pus în discuție în Sibiu. Transilvania Investments, fondul de investiții care deține pachetul majoritar al companiei ce are în administrare zona propune reintegrarea în viața comunității a sitului industrial Independența Sibiu. 

A fost demarat un proces de consultare publică în cadrul căruia autoritățile locale, arhitecți, oameni de cultură și de afaceri, organizații de mediu și patrimoniu și proprietari încearcă să definească împreună utilitatea acestui spațiu. Terenul de 8.75 hectare este deținut de compania Casa Albă Independența și este utilizat în prezent în proporție de 10% de Tribunalul Sibiu și de centrul de afaceri dezvoltat de companie în fostul corp administrativ. 

sursa: profit.ro / 19 iulie 2022 

—————————— 

Peste 100 de puncte gastronomice locale la trei ani de la lansarea acestui concept 

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, a pornit în anul 2016 inițiativa înființării punctelor gastronomice locale. Până acum, au fost constituite 111 astfel de unități de alimentație publică ce oferă produse tradiționale și se află în gospodării țărănești, microferme, stâne și locuri pescărești. 

Conform Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în județul Tulcea se află 32 de puncte gastronomice, în județul Sibiu 15, iar în județul Maramureș 10, iar în 17 județe nu există nicio unitate. 

sursa: zf.ro / 18 iulie 2022 

—————————— 

Proiect de 7,5 milioane de euro pentru 50 de bungalow-uri în vie 

În contextul în care turismul viticol se dezvoltă în continuare în România, antreprenorul Virgil Mândru, proprietarul producătorului de vinuri Tohani, dezvoltă un proiect de 7,5 milioane de euro. 50 de bungalow-uri vor fi amplasate în spatele cramei Tohani, pe Dealu Mare, în apropiere de București. O căsuță de cazare de tip bungalow presupune 150.000 de euro investiție. În plus, modernizarea Cramei Tohani este o prioritate pentru Virgil Mândru. 

sursa: zf.ro / 11 iulie 2022 

—————————— 

Turismul balnear din România ar putea fi încurajat de stat prin finanțări de 500 de milioane de euro 

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a deschis dezbaterii publice proiectul de minimis pentru operatorii economici din zonele balneare. 2.500 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de un sprijin în valoare totală de 500 de milioane de euro. Fiecare operator va putea primi finanțări de 50% din valoarea proiectului de investiții, în limita a 200.000 de euro. 

Proiectul vine în ajutorul investitorilor pentru a continua proiectele stopate sau încetinite de contextul pandemic și inflaționist actual, dar nu exclude noi investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement. 

sursa: zf.ro / 1 iulie 2022 

—————————— 

Rășinari – „Cel mai bun sat pentru turism în 2022” din România 

Comuna Rășinari a câștigat titlul de „Cel mai bun sat pentru turism în 2022” din România în cadrul competiției inițiate de Organizația Mondială pentru Turism, fiind urmat de satul Biertan din județul Sibiu și satul Ciocănești din Suceava. Resursele naturale și culturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, dezvoltarea turismului, sustenabilitatea mediului înconjurător, infrastructura și conectivitatea, sănătatea și securitatea se numără printre criteriile de selecție. 

Obiectivele turistice și evenimentele organizate sunt elementele care au clasat Rășinari pe primul loc în competiție. Tradiție și pasiunea pentru gastronomie se exprimă la „Festivalul Brânzei și al Țuicii”, organizat în ultimul weekend din august, „Festivalul Vărzarului”, care are loc de Rusalii, și „Tradiții culinare din Mărginimea Sibiului” organizat toamna. Primăvara se desfășoară un concurs de alergare montană, „Urme pe Play”, iar în restul anului, turiștii au la dispoziție cinci trasee marcate din jurul comunei. Cu aproximativ 300 de locuri de cazare, numărul turiștilor din perioada de pandemie a crescut și se menține ridicat până în prezent. 

sursa: oradesibiu.ro / 27 iulie 2022 

—————————— 

17 localități din România primesc statutul de stațiuni de interes local, iar Vișeu de Sus devine stațiune de interes național 

În anul 2009, orașul Vișeu de Sus a fost atestat ca stațiune turistică de interes local, iar anul acesta, a primit calitatea de stațiune turistică de interes național. Alte 17 localități au primit statutul de stațiuni de interes local. 

Guvernul României a adoptat pe 13 iulie Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți de localități ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice. 

Stațiunile pot înființa Organizații de Management al Destinației și pot beneficia de atragerea investițiilor pentru a încuraja turismul local. Odată cu dezvoltarea turismului se pot dezvolta și sectoarele economice conexe precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul. 

În prezent, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 112 de interes local. 

sursa: news.ro / 13 iulie 2022 

—————————— 

Therme, exemplu pentru turismul responsabil 

Therme este un concept nou, dezvoltat în România de o companie internațională. Resorturi similare vor fi deschise în Manchester și Glasgow până în 2025. Therme atrage 1,3 milioane de vizitatori români și străini în fiecare an. Este situat la 10 minute de București și 5 minute de aeroport. Într-o zi obișnuită poate ajunge la 4.000 de turiști, iar într-o zi de vârf poate ajunge la 9.000 de turiști. Intrarea se face cu bilet de acces, astfel se evită turismul excesiv. Therme este un „centru de wellness”, o „destinație exotică pentru întreaga familie”, un loc de joacă cu 16 tobogane care oferă 1600 de metri de adrenalină pură, „cel mai spectaculos sistem de tobogane de interior din Europa”. 

Therme are cea mai mare plajă urbană din Europa. Iarna, piscina exterioară e încălzită, iar în interior sunt peste 1.500 de palmieri și măslini. Destinația are trei restaurante cu tematici diferite. Cu un preț de intrare redus, este accesibil pentru grupuri de familii, tineri și vârstnici care vin să se relaxeze și să folosească numeroasele experiențe și tratamente de wellness. Tinerii își aduc bunica sau bunicul la cursuri de exerciții de gimnastică acvatică, piscine de hidroterapie, masaj în apă și jacuzzi – toate incluse în prețul intrării. 

Dar Therme este un exemplu de responsabilitate. Sustenabilitatea și determinarea de a fi cei mai buni în acest domeniu sunt motorul afacerii. Responsabilitatea față de mediu se traduce prin: încălzirea geotermală a piscinelor în aer liber (proprietățile curative ale mineralelor din apă sunt folosite în piscinele spa), reducerea consumului de energie electrică și generarea unei cantități tot mai mari din energie solară, colectarea apei la fața locului și recuperarea, curățarea și recircularea a 92%, doar o cantitate mică de apă se pierde prin evaporare și prin canalizare. 

În ceea ce privește responsabilitate socială, Therme se angajează ca bunăstarea să fie accesibilă tuturor, aceasta fiind deja accesibilă majorității. Se poate consuma alcool și există câteva locuri în care se poate fuma afară, dar Therme este o destinație bine gestionată: curată, confortabilă și sigură pentru femei și bărbați, bătrâni și tineri și persoane cu dizabilități. Therme are lanțuri de aprovizionare locale puternice. Responsabilitate economică este susținută prin prețul de intrare accesibil majorității din România. 

Therme este cel mai bine înțeleasă ca o destinație responsabilă, mult mai mult decât ca o atracție. Și este sustenabilă în trei direcții. Therme ridică ștacheta pentru des.națiile responsabile. 

sursa: traveltomorrow.com / 19 iulie 2022 

—————————— 

Parteneri

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu 

Prin Observatorul Turistic oferim nu doar o abordare teoretică asupra turismului, cât mai ales o înțelegere a modului în care se transferă strategiile de dezvoltare durabilă (turism durabil) în acțiune imediată în folosul comunităților (turism responsabil). 

Consiliul Judetean Sibiu este un exemplu de bune practici în privința turismul durabil și responsabil, iar multe din proiectele și programele pe care le desfășoară concurează cu intervențiile profesioniste europene și internaționale. Din păcate, rămân multe județe care nu au încredere sau nu își înțeleg propriile valori antropice și naturale, adică acelea care pot face ospitalitatea productivă. 

Doamna Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu, a avut amabilitatea de a discuta cu noi despre obiectivele pe care le-a asumat pentru județul Sibiu: respect pentru mediu; administrare europeană a afacerilor locale; investiții în cultură și turism; dezvoltare rurală durabilă și sustenabilă; infrastructură și o mai bună conexiune pe axa rural-urban și cum se materializează acestea. 

sursa: observatorturisc.ro / 11 iulie 2022 

—————————— 

Finanțări

PNDR Submăsura 6.2 ITI Delta Dunării: 

  • diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de micro-întreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural din teritoriul ITI Delta Dunării; 
  • încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale. 

sursa: afir.info / iulie 2022 

—————————— 

Ro-Rs 4.1 – proiecte soft & hard – apel 2 

  • Organizarea de schimburi de experiență, transfer de cunoștințe, networking și dezvoltarea inovațiilor pentru protejarea patrmoniului cultural și natural și a turismului sustenabil; 
  • Dezvoltarea unei imagini regionale transfrontaliere, inițiative comune de marketing; 
  • Dezvoltarea de produse deosebite de turism (de exemplu mănăstiri, drumuri ale vinului, moștenire romană etc.) și servicii integrate de turism; 
  • Implementarea comună de acțiuni în domeniul tradițiilor comune (muzică, limbă, folclor etc.) inclusiv evenimente culturale comune (festivaluri, conferințe etc.); 
  • Construirea / reabilitarea / lărgirea infrastructurii de acces către atracțiile turistice, de exemplu drumuri turistice din zone turistice, drumurile care oferă acces către aceste zone, cărări și piste de biciclete, facilități pentru turismul de aventură; 
  • Dezvoltarea, modernizarea infractructurii atracțiilor turistice / obiectivelor. 

sursa: romania-serbia.net / 1 august 2022 

—————————— 

PO Ro – Rs 4.1 proiecte simple 

  • Organizarea transferului de cunoștințe, schimbului de exemple de bune practici, crearea de rețele și dezvoltare a inovațiilor pentru protejarea patrimoniului natural și cultural și a unui turism sustenabil; 
  • Dezvoltarea unei imagini regionale transfrontaliere, inițiative comune de branding și marketing; 
  • Dezvoltarea de produse turistice distincte (de exemplu mănăstiri, patrimoniu român, rute ale vinurilor, etc.) și de servicii turistice integrate; 
  • Implementarea în comun a acțiunilor de înregistrare și promovare a specificităților tradiționale (muzică, limbă, folclor, etc.), inclusiv a evenimentelor culturale comune (festivaluri, conferințe, etc.), în raport cu acțiunile menționate mai sus; 
  • Investiții în infrastructura transfrontalieră pentru serviciile de turism (centre turistice, centre de bun venit, puncte de informare, centre de servicii din sectorul turistic); 
  • Investiții în sectorul turistic pentru furnizarea de servicii inovatoare, inclusiv pentru infrastructură, forme specifice de turism, cum ar fi turismul cultural, turismul tema.c, etc.; 
  • Promovarea infrastructurii turistice și a obiectivelor turistice; 
  • Dezvoltarea și reabilitarea traseelor turistice specifice, inclusiv instalarea de semne ale drumurilor și semne de informații turistice bilingve; 
  • Construcția/ reabilitarea/ extinderea infrastructurii de acces la atracțiile turistice, de exemplu drumuri turistice în cadrul zonelor turistice, drumuri care asigură accesul la aceste zone, piste pentru biciclete și mersul pe jos, facilități pentru turismul de aventură; 
  • Investițiile în modernizarea și reabilitarea siturilor naturale și culturale (de exemplu: monumente religioase, clădiri și așezări tradiționale, situri istorice și arheologice, etc). 
  • Dezvoltarea, modernizarea infrastructurii atracțiilor / obiectivelor turistice. 

sursa: romania-serbia.net / 1 august 2022 

—————————— 

PNDR Submăsura 6.4 – ITI Delta Dunării 

  • Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente etc.); 
  • Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole, olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.); 
  • Activități turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii de cazare în parcuri pentru rulote, camping și tabere, servicii turistice de agrement și alimentație publică, servicii de catering, servicii de ghidaj turistic); 
  • Furnizarea de servicii (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; etc., inclusiv construcții, reconstrucții și/sau modernizarea spațiilor și zonelor aferente desfășurării activităților); 

sursa: afir.info / 20 mai 2022 

—————————— 

PNRR – Rute turistice/ culturale – apel 2 

  • Activități de promovare:
    • digitalizarea siturilor incluse în cadrul rutei; 
    • crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor; 
    • marcarea și semnalizarea rutei/ siturilor incluse în cadrul rutei; 
    • crearea unei oferte culturale comune 
  • Activități de restaurare/ revitalizare:
    • restaurarea, conservarea clădirilor, crearea de spații expoziționale (pot fi și construcții noi),
    • amenajarea acolo unde este necesar a unui drum de acces pentru primirea vizitatorilor;  
    • amenajarea drumurilor de acces reprezintă lucrări minime de intervenție care permit cel puțin accesul pietonilor. Nu se includ lucrări de asfaltare. 

sursa: gov.ro / 8 iunie 2022 

—————————— 

Știri externe

Managementul destinației 

Managementul destinației este procesul care implică acțiuni coordonate menite să controleze dimensiunile economice, socio-culturale și de mediu ale unei destinații turistice. Acesta ar trebui realizat de autoritățile locale și de alte părți interesate pentru a asigura sustenabilitatea teritoriilor, deoarece acțiunile întreprinse în cadrul destinațiilor la nivel local și regional sunt cele mai în măsură să influențeze impactul turismului. 

Rolul stakeholderilor din turism 

Provocarea pentru dezvoltatorii și administratorii destinației îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților în materie de durabilitate, reducerea fenomenului de greenwash și colaborarea mai multor părți interesate care ajută la realizarea OMD-urilor. Ar trebui să existe la nivel de destinație o politică solidă de durabilitate și o platformă de livrare a programelor pentru implementarea multisectorială a economiei ecologice globale. Trebuie acordată prioritate protejării patrimoniului cultural natural și promovării unor destinații turistice viabile din punct de vedere social și economic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 

Guvernele 

Rolul guvernelor include furnizarea de infrastructură, dezvoltarea atracțiilor și experiențelor turis.ce, gestionarea evenimentelor și monitorizarea sistemului complex de turism. Guvernele joacă un rol esențial în planificarea, elaborarea politicilor și dezvoltarea unei destinații. 

ONG-uri, rețele, parteneri 

ONG-urile joacă un rol vital în gestionarea destinației, cum ar fi luarea în considerare a intereselor tuturor părților interesate, cooperarea cu administrația locală în vederea realizării planurilor și politicilor realizate pentru o destinație, ajutând activ la implementarea proiectelor comunitare. 

Research, educație, consultanță 

Este o necesitate pentru OMD să obțină cunoștințe despre mediul competitiv, oportunități și amenințări și tendințe care vor schimba viitorul peisaj competitiv. Cercetătorii, organismele educaționale și consultanții sunt principalii contribuitori în acest scop. 

Destinații 

Managementul eficient al destinației – bazat pe strategii și planuri de acțiune bine dotate cu resurse, implementate prin structuri de guvernanță și care să includă toate părțile interesate – este esențial pentru realizarea unui turism durabil al destinațiilor. 

Afaceri 

Întreprinderile locale trebuie să inoveze și să se adapteze la activități mai complexe, produse mai sofisticate și o abordare mai independentă a pieței. 

Călători 

Adaptarea unei abordări adecvate de management într-o destinație poate facilita brandingul, marketingul și comunicarea cu turiștii pentru a le satisface așteptările și nevoile. 

sursa: des.net.eu / iulie 2022 

—————————— 

Inițiativa UNWTO Awake Tourism Challenge 

Awake Tourism Challenge este un apel la nivel mondial către întreprinzătorii care contribuie la accelerarea și promovarea sustenabilității. Turismul este un domeniu, care, deși afectat de criza globală, a demonstrat că are potențial major de refacere. 

Transformarea digitală accelerată și adoptarea tehnologiei în domeniul turismului, au creat un lider în ceea ce privește răspunsul la cele mai dificile provocări. În același timp, tinerii au dovedit capacitatea de a veni cu soluții tehnologice, de impact social și de sustenabilitate. Ei au nevoie de sprijin concret pentru a-și păstra energia și pentru a da frâu liber tuturor proiectelor. 

OMT a lansat inițiativa Awake Tourism Challenge pentru a identifica cele mai inovatoare startup-uri care urmăresc implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Candidaturile se pot depune până pe 15 octombrie 2022. Există 6 categorii pentru care se poate candida: implicarea comunității locale, economii verzi și albastre, crearea de capital ecologic si durabil, tehnologie în turism, educație în turism, egalitate pentru femei. 

sursa: unwto.org / iulie 2022 

——————————

Conferința globală UNWTO privind turismul viticol din 2023 va fi găzduită de provincia spaniolă La Rioja 

Ce-a de-a șaptea ediție a Conferinței mondiale UNWTO privind turismul viticol va avea loc în anul 2023 la La Rioja, anunț făcut în cadrul prezentării de la Muzeul Culturii Vinului, Vivanco la care au participat Concha Andreu, președintele Guvernului din La Rioja, Reyes Maroto, ministrul industriei, comerțului și turismului și secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili. În timpul prezentării oficiale a fost subliniat potențialul turismului viticol ca motor de creștere a economiilor locale și ca motor de schimbare socială. 

Conferința este un forum internațional privind tendințele, instrumentele și oportunitățile de promovare a turismului viticol. Aceasta oferă profesioniștilor din acest segment turistic ocazia de a face schimb de cunoștințe și experiențe. Turismul viticol este un sector care poate duce la o schimbare pozitivă, creând locuri de muncă și oportunități în zonele cele mai depopulate, stimulând creșterea economică și păstrând mediul natural și cultural. Ediția din 2022 a Conferinței mondiale UNWTO privind turismul viticol va avea loc la Alba, Italia, în perioada 19-21 septembrie. 

sursa: unwto.org / 12 iulie 2022 

—————————— 

Programul „Acțiuni Urbane Inovatoare” contribuie la construirea unor orașe durabile prin adaptarea la schimbările climatice 

Programul „Acțiuni Urbane Inovatoare” este rezultatul unui laborator de politici organizat împreună cu proiectele de adaptare la schimbările climatice ale UIA în timpul evenimentului UIA din 2022 de la Sevilla. Experții UIA, Birgit Georgi, Constantinos Cartalis și Maria Sitzoglou, au colectat contribuții de la proiectele RESILIO (Amsterdam), GBG_AS2C (Barcelona), IGNITION (Greater Manchester), OASIS (Paris) și GUARDIAN (Riba – Roja) și au analizat principalele rezultate ale acestora cu privire la trei subiecte fierbinți pentru orașele din UE: 

  • reamenajarea spațiilor urbane pentru adaptarea la schimbările climatice; 
  • menținerea rezilienței orașului în condiții climatice extreme; 
  • angajamentul și participarea cetățenilor- o cerință vitală pentru a crea orașe rezistente la schimbările climatice. 

Cel de-al șaselea raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (ICCP) a început cu această constatare: „Emisiile antropice globale nete de gaze cu efect de seră în ultimul deceniu (2010-2019) au fost mai mari decât în orice moment anterior din istoria omenirii”. Zonele urbane sunt contributorii majori la schimbările climatice și la emisiile de gaze cu efect de seră, fiind în același timp vulnerabile la schimbările climatice. 

sursa: uia-ini.a.ve.eu / iulie 2022 

—————————— 

Taxă de intrare de 10 euro pentru turiștii care vor să viziteze Veneția 

Din 16 ianuarie 2023, vizitatorii Veneției vor trebui să plătească o taxă de intrare în oraș care variază între 3 și 10 euro. Consilierul pentru turism al Veneției, Simone Venturini consideră că plata unui bilet de acces în oraș este soluția pentru problema turismului excesiv. Prețul va varia în funcție de numărul de vizitatori: cu cât mai multe cereri de intrare, cu atât mai mare costul biletului. 

Rezidenții și copiii cu vârsta sub șase ani vor fi scutiți, la fel și persoanele cu dizabilități, proprietarii de locuințe, cei care vin în oraș din motive de sănătate sau în vizită la rude, precum și cei care vin să asiste la un eveniment sportiv sau cultural. Oaspeții care înnoptează la hotel nu vor plăti taxă de intrare, deoarece vor plăti deja o taxă de turism prin intermediul hotelului lor. 

Veniturile obținute din taxa de intrare vor merge către scăderea taxelor venețienilor, care sunt deja foarte mari din cauza volumului mare de turiști care trebuie cazați. Taxa de intrare se va aplica în centrul istoric al Veneției și pe insulele din apropiere. Amenzile pentru încălcarea regulilor vor fi cuprinse între 50 de euro și 300 de euro. 

sursa: cnn.com / 1 iulie 2022 

—————————— 

Statistici

Turismul rural din România înregistrează scăderi ale rezervărilor față de vara anului 2021 

Turismul local din România a scăzut față de 2021, odată cu eliminarea restricțiilor din Europa, iar apetitul pentru vacanțele în afara țării a crescut. Din 2019 până în vara anului curent, oamenii au căutat, mai degrabă, să își organizeze vacanțele în locuri izolate, mai aproape de natură și mai departe de aglomerație. Trendul s-a inversat când granițele au fost deschise. 

În timpul pandemiei, durata de ședere medie a crescut datorită posibilității de a lucra remote și de a face școala online. Se înregistrează scăderi cu 20% față de anul trecut, dar adevărata problemă este pe litoral, cu scăderi de 30-35%. Turiștii preferă vacanțele în Grecia sau Turcia, destinații iubite dinainte de pandemie. 

sursa: mediafax.ro / 22 iulie 2022 

—————————— 

Statisticile lunii iunie în industria turistică 

În luna iunie 2022, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 34,8%, iar înnoptările cu 27,9% comparativ cu luna iunie 2021. La punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 75,8%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 50,4%. 

Durata medie a şederii în luna iunie 2022 a fost de 2,2 zile, atât la turiştii români cât şi la turiştii străini. 

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada 01.01.-30.06.2022, au însumat 4432,1 mii persoane, în creștere cu 35,4% faţă de perioada 01.01.-30.06.2021. Din numărul total de sosiri, în perioada 01.01.-30.06.2022, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 85,8%, în timp ce sosirile turiştilor străini au înregistrat un procent de 14,2%. 

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 01.01.-30.06.2022 au însumat 8823,2 mii, în creștere cu 34,6% faţă de cele din perioada 01.01.-30.06.2021. Din numărul total de înnoptări, în perioada 01.01.-30.06.2022, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,1%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat un procent de 15,9%. 

sursa: insse.ro / 2 august 2022 

——————————