Site Overlay

Raport Lunar – Februarie 2023

Știri interne 

MAT a emis avizul pentru înfiinţarea primei Organizaţii de Management al Destinaţiei din România, dezvoltată la nivel județean, pentru Maramureș

„Organizaţia de Management al Destinaţiei Judeţene Maramureş” este primul OMD dezvoltat la nivel județean. 

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu încurajează toate destinaţiile autohtone să urmeze aceste exemple de bună practică şi, prin asocierile public-private, să contribuie la reforma turismului românesc.

Pentru înfiinţarea OMD-ului judeţean, în structurile de primire turistice clasificate din destinaţie trebuie să există cel puţin 1.000 de locuri de cazare. Mai mult, în structura organizatorică trebuie prevăzut cel puţin un post de manager de destinaţie turistică. Referitor la strategia de dezvoltare şi marketing turistic, precum şi la planul de acţiune, acestea pot fi elaborate şi adoptate în cel mult un an de zile de la primirea avizului.

După înfiinţarea, în luna decembrie a anului trecut, a „Organizaţiei de Management al Destinaţiei Suceava – Oraşul Cetăţii de Scaun”, alte două entităţi au primit avizul din partea MAT: „Organizaţia de Management al Destinaţiei Ţara Dornelor” şi „Organizaţia de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa”.

În scopul informării asupra importanţei reformei OMD-urilor pentru sectorul turistic românesc, precum şi pentru o prezentare detaliată a mecanismelor de înfiinţare a acestor entităţi, MAT va organiza pe data de 24 februarie, în cadrul Târgului de Turism al României, o conferinţă la care sunt invitaţi să participe reprezentaţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi ai mediului privat din întreaga ţară.

sursa: news.ro / 16 februarie 2023

——————————— 

Românii continuă să prefere România, în ciuda concurenței puternice din partea Greciei și Bulgariei

Primele rezultate ale Cercetării Destinația Anului, cel mai amplu studiu sociologic din ultimii zece ani despre atitudinile, comportamentele și percepțiile turiștilor români cu privire la vacanțe, dar și la destinațiile turistice ale României sunt acum disponibile. Aceste date sunt importante pentru a formula strategii de management al destinațiilor românești, pentru a seta obiective specifice și pentru a poziționa destinațiile în funcție de tipologia de turist pentru care sunt mai atractive.

În prima parte a studiului care a durat doi ani au fost luați în calcul 1.300 de respondenți reprezentativi pentru mediul urban. Până acum, se pot trage trei concluzii: România rămâne principala destinație pentru vacanțele românilor; românii cu venituri peste medie au și o vacanță în afara țării (un sfert dintre respondenții cu venituri peste medie își fac vacanțele doar în străinătate); românii asociază vacanța cu litoralul, 50% dintre respondenți preferă litoralul românesc, în timp ce 30% pleacă în Grecia, 13% Bulgaria și 7% alte țări.

Raportul final al cercetării va conține trei capitole principale, care oferă o analiză detaliată a pieței turistice românești. Primul capitol se referă la profilul turiștilor români, al doilea capitol descrie obiceiurile de vacanță, iar al treilea capitol a aborda în detaliu percepțiile și atitudinile respondenților despre Destinațiile din România.

Realizată în colaborare cu agenția specializată de cercetare de piață AHA Moments, Cercetarea Destinația Anului se adresează destinațiilor și operatorilor din turism care doresc să-și îmbunătățească nivelul de profesionalism în management și marketing și care sunt membri ai Clubului Destinația Anului.

sursa: profit.ro / 23 februarie 2023 

——————————— 

Castelul Bethlen Pal din Beclean 

Orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud a atras în ultimii ani fonduri europene pentru turism, ca de exemplu: transformarea unei păşuni, prin valorificarea resurselor naturale de apă sărată, în staţiune turistică de interes local – Băile Figa, sprijinirea investiţiilor private în unităţi de cazare de tip pensiuni sau cabane în imediata apropiere a staţiunii, piste pentru ciclişti şi trasee de transport public cu autobuze electrice care leagă stațiunea de oraș.

Castelul Bethlen Pal a fost sediu al administraţiei locale în perioada 2001-2015, iar anterior casă de cultură şi bibliotecă orăşenească. Alte trei conace ale aceleiași familii adăpostesc acum unități de învățământ, respectiv un spital. Castelul Bethlen Pal, aflat aproape de zidurile fostei cetăţi, pe malul stâng al râului Someşul Mare, este clasificat ca monument istoric.

Construcția inclusă recent în Ruta castelelor ar putea beneficia de renovare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Administraţia intenţionează să depună şi un proiect de restaurare pe Programul Operaţional Regional 2021-2027, considerându-l un obiectiv cultural şi turistic de valoare.

Sala de spectacole cu o capacitate de 200 de locuri ar putea găzdui evenimente culturale, conferinţe ale mediului de afaceri sau workshopuri, iar celelalte încăperi pot servi drept spaţii expoziţionale.  Potrivit strategiei elaborate de administraţia locală din Beclean, la castel ar putea fi organizate în fiecare anotimp evenimente care să atingă domenii diverse, de la artă şi istorie medievală la robotică și IT.

sursa: agerpres.ro / 18 februarie 2023

——————————— 

CNAIR, consultare de piață pentru modernizarea DN7C – Transfăgărășan

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) caută soluții pentru a ține deschis cât mai mult Transfăgărășanul, cel mai spectaculos traseu din România. Drumul între Piscul Negru și Cabana Bâlea Cascada ar putea rămâne accesibil turiștilor în permanență. Proiectul de modenizare urmărește îmbunătățirea infrastructurii rutiere existente la nivelul parametrilor optimi de funcționare pentru menținerea drumului în circulație tot timpul anului. Modernizarea implică și creșterea calității vieții și a condițiilor de mediu ale cetățenilor din zonele adiacente drumului. Un alt obiectiv important al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor de circulație la nivelul rețelei naționale, inclusiv sub aspectul siguranței rutiere, reducerea emisiilor poluante și costurilor de operare.

Prin acest demers, CNAIR urmărește găsirea unor soluții viabile și constructive privind viitoarele elemente de pe DN7C precum: polate, consolidări, lucrări de scurgere a apelor, lucrări de siguranță rutieră; identificarea zonelor pentru parcări; zone de „viewpoint”; identificare zone pentru banda de vehicule grele; panouri de informare digitale „la poale”.

sursa: economica.net/ 22 februarie 2023 

——————————— 

Cel mai de amploare proiect de promovare turistică a României, Traseul Via Transilvanica, ar putea dobândi un statut special

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş că, refugiile de pe Via Transilvanica trebuie să fie minimaliste. Pentru a veni în ajutorul turiștilor care străbat traseul lung de 1.400 de kilometri,  locurile de adăpost 

Pentru că 60 % din traseele Via Transilvanica trec prin pădurile României, ministrul Tanczos Barna îi însoţeşte la discuţiile cu autorităţile locale pe iniţiatorii traseului Via Transilvanica, Alin şi Tibi Uşeriu. La întâlnirile din judeţe sunt convocaţi administratorii fondului forestier, pădurarii, şefii de ocoale silvice, inginerii silvici, direcţiile judeţene din cadrul Romsilva, respectiv cei de la ocoalele silvice private care administrează pădurile private sau ocoalele care sunt în administrarea sau în subordinea autorităţilor publice locale.

„Suntem responsabili de ariile protejate, suntem responsabili de protejarea pădurilor, acolo unde protejăm habitate, protejăm specii şi trebuie să asigurăm şi acea exploatare sustenabilă care oferă resursa regenerabilă pentru locuitorii din această ţară, din regiuni, din locaţiile unde trece şi Via Transilvanica”, a declarat Tanczos Barna.

Tot el numește acest proiect „cel mai interesant produs din România care va apărea pe harta turistică mondială”. 

Se caută o mediere între iniţiatorii proiectului, care au putere limitată, şi autorităţi, mai ales că acest proiect are deja o amploare internaţională.

sursa: agerpres.ro / 3 februarie 2023

——————————— 

Ecoturismul românesc, magnet pentru străini

Ecoturismul pare să fie soluția care dă șansa comunităților rurale să se dezvolte, să creeze businessuri și locuri de muncă, în timp ce turiștii pot descoperi comuniunea dintre om și natură. Cum dezvoltarea turistică a zonelor rurale creează locuri de muncă, oamenii nu se mai simt nevoiţi să îşi părăsească satele sau comunele în care au crescut. Mulți tineri au renunțat la joburile din corporație, s-au relocat și fac turism. Folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri şi servicii locale şi folosirea facilităţilor locale sunt beneficiile de care au parte comunitățile în care se dezvoltă ecoturismul.

Odată cu pandemia, românii au început să își redescopere țara. Numărul unităților de cazare pe plan local a ajuns la 9.100 în 2022 față de 8.400 în 2019. Unitățile mici de tipul pensiunilor agroturistice au înregistrat cea mai mare creștere, în timp ce hotelurile au pierdut teren.

Când reprezentanţii industriei de turism din România au participat la Târgul de Turism de la Londra, standul României a prezentat un mare interes pentru englezi, care au vrut să descopere mai multe despre ţara noastră. Însă pentru ca România să devină tot mai populară în rândul turiştilor străini, e nevoie de o strategie de promovare clară.

Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România este de părere că traiul simplu al oamenilor din zonele rurale şi modul în care convieţuiesc cu natura pot reprezenta în sine atracţii turistice pentru străinii care nu avut contact cu astfel de experienţe.

Odată cu numărul tot mai mare de pensiuni şi mici cazări în zonele rurale, au apărut şi alte mici businessuri în zona rurală care contribuie la atragerea turiştilor, cum sunt punctele gastronomice locale.  Este şi cazul proiectului Gastro Local, pornit din Vama Buzăului – o platformă care aduce sub aceeaşi umbrelă o reţea de puncte gastronomice locale, care a reuşit să ajute la dezvoltarea comunităţii locale din zonă. Aceste tipuri de unităţi alimentare reprezintă mici afaceri de familie care presupun servirea mesei în gospodăria proprie a unui număr de până în 12 persoane simultan, meniul având o gamă redusă de produse. Toate produsele gătite  trebuie să fie realizate în propria gospodărie sau achiziţionate de la un producător local. De cele mai multe ori, punctele gastronomice locale încearcă să promoveze mâncarea specifică locului. Proiectul Gastro Local a fost lansat odată cu înfiinţarea câtorva puncte gastronomice şi a fost urmat de deschiderea unei mici fabrici de pâine care să ajute gospodăriile ce oferă mâncare gătită local turiştilor. 

Ecoturismul readuce însă în prim-plan această comuniune a omului cu natura, regulile fiind dictate de respectarea mediului înconjurător, un principiu important mai ales într-o lume care se află în plină traziţie către o economie verde. Activităţile de ecoturism şi planificarea lor trebuie aşadar să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunităţii locale vizitate şi asupra stilului lor de viaţă, oferind în acelaşi timp contribuţii constructive pe termen lung acestor comunităţi. Spre deosebire de turismul rural, ecoturismul include şi ariile protejate, bazându-se pe conservarea biodiversităţii.

sursa: businessmagazin.ro / 22 februarie 2023 

——————————— 

Eco Maramureș, destinație turistică pentru încă trei ani

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a prelungit, cu trei ani, statutul de destinaţie ecoturistică pentru zona Mara – Cosău – Creasta Cocoşului din Maramureş. Destinaţia, promovată în prezent sub brandul Eco Maramureş, acoperă patru unităţi administrativ teritoriale din judeţul Maramureş, respectiv: Budeşti, Călineşti, Deseşti, Ocna Şugatag. Maramureşul este cunoscut în special pentru tradiţiile locale şi pentru bisericile sale din lemn, monumente incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit MAT, şapte zone au statul de destinaţie ecoturistică în România: 

  1. Zărneşti-Piatra Craiului, jud. Braşov
  2. Ţinutul Zimbrului-Parcul Natural Vânători, jud. Neamţ
  3. Eco Maramureş (Mara – Cosău – Creasta Cocoşului), jud. Maramureş
  4. Ţara Dornelor, jud. Suceava
  5. Retezat – Ţara Haţegului, jud. Hunedoara
  6. Colinele Transilvaniei, jud. Braşov, Mureş şi Sibiu
  7. Băile Tuşnad şi Împrejurimile, jud. Harghita

sursa: news.ro / 13 februarie 2023

——————————— 

Județul Mureș, printre cele mai primitoare destinații din lume

Considerat una dintre cele mai primitoare destinații din lume, județul Mureș ocupă locul 5 într-un top internațional alături de regiuni din Spania, Grecia, Austria și Marea Britanie. Clasamentul a fost realizat în urma recenziilor lăsate de turiști pe o platformă cunoscută de rezervări. 

Sighișoara este unul dintre cele mai vizitate orașe din județul Mureș, cu peste 250.000 de turiști anual. Principalele atracții sunt Piața Cetății și Turnul cu Ceas.

Iulian Sârbu, primarul municipiului Sighișoara: „Am introdus festival și evenimente noi, de la Armonia Cetății până la Street Food Festival, am mutat târgul de Crăciun în Cetatea Medievală.”
Sighișoara este în preferințele turiștilor și pentru city-breakuri.

sursa: digi24.ro / 31 ianuarie 2023

——————————— 

Reduceri de până la 57% la sejururile de pe litoralul românesc

Românii își pot rezerva serjururi cu reduceri de până la 57% pe litoralul românesc pentru sezonul estival 2023.

La târgul de turism online derulat de litoralulromanesc.ro între 22-26 februarie au fost prezente 200 de unități de cazare, din toate categoriile de confort şi din toate staţiunile de la Marea Neagră. Preţurile au pornit de la 37 de lei de persoană pentru o noapte la un hotel de 2 stele din staţiunea Eforie Nord. Pentru cinci nopţi de cazare pentru două persoane la un hotel de 2 stele din Eforie Nord tarifele au început de la 367 de lei, în timp ce în Mamaia, în aceleași condiții, prețurile au pornit de la 485 de lei.

Pentru pachetele all inclusive, cel mai mic tarif pentru un sejur de 5 nopţi la un hotel de 3 stele în luna iunie este 1823 de lei pentru două persoane, iar la un hotel de 4 stele tariful este de la 2052 de lei.

„Anul 2023 a început foarte bine pentru turismul de litoral, situaţie susţinută de cifre, care arată că rezervările din ianuarie au depăşit aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi prima lună a anului 2020, înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus” Ionuţ Nedea, CEO al turoperatorului litoralulromanesc.ro.

sursa: zf.ro / 22 februarie 2023 

——————————— 

Contract de modernizare a Aeroportului Internațioanl Satu Mare

Consiliul Județean Satu Mare a semnat un contract în valoare de peste 300 milioane de lei pentru modernizarea Aeroportului Internațional Satu Mare. Planul de modernizare presupune realizarea unui nou terminal, extinderea terminalului existent și a platformei de îmbarcare și reabilitarea pistei.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba a declarat că modernizarea aeroportului este o prioritate pentru județ. Lucrările au ca termen de finalizare sfârșitul anului 2023.

sursa: profit.ro / 14 februarie 2023

——————————— 

„Cu bicicleta prin vest” – traseu cicloturistic de peste 1.700 kilometri

O pistă de biciclete cu un traseu care însumează 1.729 de kilometri prin judeţele Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin va fi construită printr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile în valoare de 142,6 milioane de euro.

Denumit „Cu bicicleta prin vest”, traseul cicloturistic va atinge principalele obiective culturale şi turistice din zonă, în cazul judeţului Hunedoara pista de biciclete fiind prevăzută să aibă 480 de kilometri şi să treacă prin 32 de localităţi.

Consiliul Judeţean Hunedoara a atras aproximativ 12 milioane de euro prin diverse proiecte, investiții finanțate prin PNRR.
sursa: agerpres.ro / 31 ianuarie 2023

——————————— 

Știri externe

Un an mai târziu, turismul este ferm în sprijinul Ucrainei 

„A trecut un an de când Federația Rusă a ales să invadeze Ucraina, încălcând în mod clar Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional. Încă de la început, UNWTO a condus răspunsul turismului la criză, iar membrii au acționat rapid pentru a suspenda Rusia din Organizație. În același timp, părțile interesate din întregul sector s-au adunat în sprijinul poporului ucrainean. Această aniversare nedorită oferă un moment pentru a face un bilanț și a reflecta. Anul trecut ne-a arătat puterea remarcabilă a unui popor hotărât să-și păstreze libertatea și suveranitatea. De asemenea, ne-a arătat importanța de a sta împreună, atât ca o comunitate internațională, cât și ca un sector economic major, și de a rămâne fideli valorilor noastre comune, indiferent de costuri.

Cu fiecare zi care trece, frontul unit pe care o mare parte a comunității globale l-a adoptat de la invazie este, de asemenea, atacat, mai ales că țările de pretutindeni continuă să simtă consecințele economice ale conflictului și costurile sale sociale. Acesta este motivul pentru care UNWTO va continua să amplifice apelurile turismului la pace și să solicite încetarea imediată a tuturor ostilităților. Vom fi și noi acolo când războiul se va sfârși, așa cum se va întâmpla cu siguranță. Apoi, puterea unică a turismului, dovedită în repetate rânduri, de a construi încrederea, de a promova dialogul și înțelegerea dincolo de frontiere și de a oferi oportunități, va fi vitală pentru a ajuta poporul ucrainean să reconstruiască țara pe care au dat deja atât de mult pentru a o proteja.”

Zurab Pololikashvili, Secretar general la Organizația Mondială a Turismului

sursa: unwto.org / 23 februarie 2023

——————————— 

Madeira destinație turistică sustenabilă 

Organismul de certificare EarthCheck a acordat destinației Madeira premiul Silver, recunoscând regiunea ca o destinație turistică sustenabilă la nivel internațional.

Certificarea recunoaște și validează eforturile dezvoltate la toate nivelurile, respectiv de mediu, cultural, social și economic. Secretarul Madeira, Eduardo Jesus, a adăugat că această certificare oferă destinației o mai mare credibilitate, extinzând accesul la piețele turistice care caută și apreciază sustenabilitatea. În plus, certificarea este relevantă pentru ca Madeira să devină o destinație globală, bazată pe dezvoltarea teritoriului, precum și pe implicarea întregii comunități locale.

sursa: schengenvisainfo.com / 27 februarie 2023 

——————————— 

Albania își îndreaptă atenția către turismul ecologic high-end

Albania, una dintre destinațiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, se va concentra mai degrabă pe turismul alternativ decât pe cel de masă, într-o mișcare despre care oficialii guvernamentali speră că va contribui la o distanțare de concurenți. Anul trecut a atras 7,5 milioane de vizitatori, în creștere de la un record de 6,4 milioane în 2019.

Îndepărtându-se de modelul tradițional al destinației care oferă soare și mare, oferit de vecinii săi mediteraneeni, oficialii doresc să promoveze Albania ca o destinație alternativă de calitate superioară.

„În calitate de ministru al turismului și mediului există un fel de control și echilibru în rolul meu.”, spune Ministrul albanez al turismului și mediului, Mirela Kumbaro. „Pot fi mândră că avem 7,5 milioane de turiști, dar, sincer, nu cer mai mult. Cer calitate, ca oamenii să stea mai mult decât media de trei până la patru nopți și să vină tot timpul anului. Plajele nu sunt unice. Ceea ce este unic este virgin, neatins, nedescoperit.” De aceea nu vor fi promovate pachetele de vacanță pe plajă, ci agroturismul și ecoturismul.

„Ceea ce ne dorim este un turism prietenos cu mediul, responsabil și durabil. Nu dorim ca turismul să se concentreze doar în anumite zone, ci turismul care se concentrează pe patrimoniul cultural, gastronomie, drumeții, rafting, natură… există atât de multe ferme mici, încât oamenii pot merge și se pot bucura de toate acestea” a mai adăugat Mirela Kumbaro.

sursa: theguardian.com / 24 februarie 2023

——————————— 

Prima reuniune a G20 sub președinția indiană

Reuniunea a pus accentul pe rolul sectorului în avansarea Agendei 2030. UNWTO lucrează în calitate de partener al Președinției pentru a realiza Foaia de parcurs Goa pentru turism ca un vehicul pentru realizarea ODD-urilor.

Întâlnirea care a avut loc în Rann of Kutch (7-9 februarie), a prezentat, de asemenea, un eveniment secundar dedicat turismului rural pentru dezvoltarea comunității și reducerea sărăciei. Aici, UNWTO a împărtășit Programul Turism pentru Dezvoltare Rurală, inclusiv inițiativa Best Tourism Villages.

Evenimentul a evidențiat oportunitățile pentru turismul rural, inclusiv noile comportamente ale consumatorilor și interesul tot mai mare pentru noi destinații. De asemenea, reuniunea a explorat principalele provocări cu care se confruntă sectorul, în special în ceea ce privește infrastructura digitală și non-digitală, capacitarea comunităților locale și dezvoltarea competențelor. Rezultatele prezentate au fost rezultatul unei analize a peste 200 de candidaturi din partea satelor din întreaga lume la inițiativa Best Tourism Villages, precum și a priorităților și politicilor statelor membre ale UNWTO.

Participanții au subliniat că sustenabilitatea turismului în zonele rurale depinde de o strategie cuprinzătoare de planificare, care este adoptată și implementată pe baza unei abordări participative multiacțiune și multipartite. În plus, s-a remarcat faptul că turismul rural necesită sprijinul administrațiilor regionale și locale, al sectorului privat, al asociațiilor industriale, al societății civile, al comunităților și al turiștilor.

În 2021, recunoscând potențialul imens al turismului rural din țară, Ministerul Turismului din India a formulat o strategie națională și o foaie de parcurs pentru dezvoltarea turismului rural. Reflectând acest lucru, evenimentul a inclus, de asemenea, cazuri de turism rural din India, inclusiv exemple de astro-turism, homestay-uri și împuternicirea femeilor, precum și satul indian selectat de UNWTO pentru a se alătura programului Best Tourism Villages upgrade – satul Khonoma din Nagaland.

sursa: unwto.org / 9 februarie 2023

——————————— 

Un număr record de britanici ce aleg ca destinație turistică Grecia

Turiștii britanici conduc revenirea turismului în Grecia, cu sosiri în creștere cu 181% anul trecut, potrivit băncii centrale a țării. Aproape 4,5 milioane de britanici au fost înregistrați la punctele de intrare din Grecia, un număr record și cu aproape 3 milioane mai mult decât în 2021.

Pentru prima dată, turiștii britanici i-au depășit pe nemți, care au fost în fruntea clasamentului Ligii vizitatorilor din Grecia de zeci de ani. Cifrele publicate de Banca Centrală au arătat că vizitatorii britanici au generat venituri în turism de peste 3 miliarde de euro (2,65 miliarde de lire sterline) în 2022, mai mult decât dublul sumei pe care au cheltuit-o în anul precedent.

sursa: theguardian.com / 26 februarie 2023

——————————— 

Fonduri pentru turismul durabil

Fundația UnTours a lansat recent un fond de 10 de milioane de dolari împreună cu Expedia Group și TUI Care Foundation pentru a ajuta companiile de turism să adopte practici durabile.

Numit „Reset Tourism Fund”, capitalul va umple un gol pe piața împrumuturilor pentru întreprinderile de turism durabil. „Se vorbește mult despre cuvintele cheie ale turismului durabil sau turismului regenerativ sau despre o zonă turistică semnificativă, despre turismul de impact, despre toate aceste lucruri”, a declarat Jonathan Coleman, co-CEO al Fundației UnTours. 

Companiile de turism din orice parte a lumii pot aplica pentru sume cuprinse între 10.000 și 100.000 de dolari. Investițiile iau forma împrumuturilor de dobândă, a finanțării bazate pe venituri și a capitalurilor proprii. Capitalul este disponibil pentru întreprinderile care integrează cu succes reziliența climatică și durabilitatea în operațiunile lor, creează locuri de muncă de calitate, pun egalitatea rasială și de gen în prim-plan și oferă experiențe de călătorie incluzive.

sursa: skift.com / 9 februarie 2023

——————————— 

Restaurarea Maya Bay echilibrează turismul și durabilitatea

Paradisul tropical din Insulele Phi Phi, făcut celebru de filmul lui Leonardo DiCaprio, The Beach, a redus drastic numărul vizitatorilor, iar viața marină este înfloritoare.

Anul trecut, Curtea Supremă din Thailanda a decis că 20th Century Fox, compania de film de la Hollywood, trebuie să plătească 290.000 dolari pentru daunele aduse mediului Maya Bay. Locul devenit celebru în film, a văzut mii de vizitatori în fiecare zi, cu rezultate distructive pentru reciful local de corali și ecosistemul marin.

Numărul de persoane care intră pe plaja Maya Bay a fost redus de la aproximativ 7.000 pe tură la doar 400, cu limite stricte privind activitățile și durata șederii.

Sectorul privat a jucat un rol important, exemplificat de Marine Discovery Center, înființat în 2018, ironic chiar înainte de închiderea golfului. Centrul este situat într-o stațiune de lux pe Koh Phi Phi Don și este dedicat educației și cultivării vieții marine. Potrivit lui Kullawit Limchularat, de la Singha Estate, proprietarul stațiunii, centrul desfășoară proiecte precum creșterea peștilor clovni și a rechinilor de bambus în colaborare cu agențiile guvernamentale. Aproximativ 50 de pești clovni și 25 de rechini de bambus au fost eliberați în habitatele lor naturale. În plus, facilitatea este deschisă comunității locale și școlilor și organizează vizitatorii în echipe de curățare a plajelor și plantare de mangrove.

sursa: thethaiger.com / 23 februarie 2023

——————————— 

Taxa de turism de $9 de dolari în Thailanda în cadrul unui efort de sustenabilitate

Guvernul Thailandei a aprobat noi taxe pentru turiștii străini, care vor intra în vigoare pe 1 iunie, pe măsură ce cererea de călătorii revine la economia dependentă de turism. Guvernul intenționează să primească 25 milioane de turiști în acest an, puțin peste jumătate din totalul din 2019, dar mai mult de două ori decât cele 11 milioane de sosiri pe care le-a văzut țara în 2022.

Unii operatori se tem că costul suplimentar va descuraja unii turiști să aleagă Thailanda. Alții o consideră o oportunitate de a finanța creșterea durabilă în sectorul turismului. De la pandemie, atenția Autorității de Turism din Thailanda a trecut de la creșterea volumului de călători la atragerea turiștilor pe termen lung și cu cheltuieli mari.

sursa: asia.nikkei.com /15 februarie 2023

——————————— 

Naked Group și Trip.com Group anunță extinderea cooperării pentru turismul de lux sustenabil

În ultimii ani, ambele grupuri au desfășurat o activitate extinsă în jurul revitalizării rurale, grupul Naked dezvoltând stațiuni de lux și grupul Trip.com vizând gazde de lux. Experiențele de vacanță de vârf create de ambele părți în domeniile lor respective au stimulat efectiv creșterea economiei turismului rural în China.

Parteneriatul extins va face ca Naked Group și Trip.com Group să lucreze împreună pentru a crește brandul Naked la nivel global, prin colaborare la mai multe niveluri, incluzând ospitalitatea de vârf, inovația tehnologică, promovarea unui stil de viață durabil și multe altele. Cu valoarea comună a dezvoltării durabile, noul parteneriat va continua să pună accentul pe durabilitatea mediului, pe istorie, cultură, patrimoniu, precum și pe activarea sustenabilității economice a comunităților la locul de afaceri.

Manoj Mehta, CEO al Naked Group Ltd., a declarat: „Naked a fost un pionier în China în valorificarea principiilor durabile prin proiectarea, construcția și funcționarea sa pentru a crea economii locale înfloritoare și pentru a aduce prosperitate în China rurală.”

Jane Sun, CEO al Trip.com Group, a declarat: „Turismul rural este esențial pentru revitalizarea zonelor rurale, care, la rândul său, va avea un impact asupra nivelului de dezvoltare economică și socială. De la lansarea „Strategiei de revitalizare a turismului rural” în 2021, am întreprins mai multe acțiuni și programe menite să consolideze atractivitatea zonelor identificate, sporind în același timp capacitățile și capacitățile funcționarilor locali. Printre acestea se numără construirea de spații de cazare rurale de înaltă calitate și formarea profesioniștilor din domeniul turismului rural, printre altele. Aceste acțiuni și strategii specifice au condus la mai multe oportunități de locuri de muncă și la creșterea veniturilor în rândul profesioniștilor din turism în general. Este important ca partenerii din industrie să colaboreze și să identifice noi oportunități pentru a consolida și mai mult atractivitatea zonelor rurale și pentru a promova dezvoltarea durabilă și turismul rural de înaltă calitate.”

Naked Group și Trip.com Group cred cu tărie că tehnologia va continua să joace un rol din ce în ce mai important în viața oamenilor. Acest parteneriat va oferi o bază pentru a utiliza cele mai recente tehnologii pentru a crea experiențe de viață mai semnificative și mai personalizate pentru clienți.

sursa: prnewsswire.com / 20 februarie 2023

——————————— 

Turiștii aruncă sute de tone de deșeuri de plastic în fiecare an în Vietnam

Cantitatea de deșeuri de plastic generate de turiștii din Vietnam a fost de 116.000 de tone în 2019 înainte de declanșarea COVID, iar cifra este estimată să se tripleze până în 2030. Înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, 85 milioane de turiști locali au aruncat aproape 61.000 de tone de deșeuri de plastic în fiecare an, în timp ce 18 milioane de turiști internaționali au aruncat 55.000 de tone, potrivit unui raport al Institutului pentru cercetarea dezvoltării Turismului.

„Fără măsuri imediate, cantitatea de deșeuri de plastic din activitățile turistice se va tripla până în 2030”, a declarat Nguyen Anh Tuan, directorul institutului. Va fi o presiune uriașă asupra mediului.

Industria turismului lucrează la un proiect de reducere a deșeurilor de plastic în destinațiile turistice populare. O serie de restaurante, hoteluri și atracții turistice din provinciile Ninh Binh și Quang Nam, care găzduiesc siturile de patrimoniu UNESCO Trang an Landscape Complex și Hoi an Ancient Town, vor pilota o interdicție asupra produselor din plastic.

Guvernul s-a angajat să reducă 75% din materialele plastice și să oprească generarea de deșeuri din plastic în zonele turistice de coastă până în 2030. Vietnamul a primit anul trecut 3,6 milioane de turiști străini, aproximativ 20% din nivelurile pre-pandemice, iar anul acesta, se estimează că vor fi 8 milioane de sosiri.

sursa: e.vnexppress / 20 februarie 2023

 ——————————— 

UNWTO vrea să „rescrie istoria turismului” la redeschiderea oficială a Chinei

Secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili, a salutat ridicarea restricțiilor de călătorie ca un impuls major pentru creșterea economică și oportunitățile sociale, atât în Asia, cât și în Pacific și la nivel global. Redeschiderea frontierelor reprezintă, prin urmare, „momentul pe care lumea l-a așteptat”.

Potrivit datelor UNWTO, China a devenit cea mai mare piață sursă de turism din lume înainte de pandemie. În 2019, turiștii chinezi au cheltuit în total 255 miliarde de dolari pentru călătorii internaționale, în timp ce turismul intern a servit drept un pilon al creșterii și ocupării forței de muncă, cu peste 6 miliarde de călătorii numai în acel an, sprijinind locurile de muncă și afacerile din întreaga țară. UNWTO a fost salutat ca partener al dialogului Xianghu, organizat de Alianța Mondială a Turismului (WTA) în orașul Hangzhou. Organizat în jurul temei „O nouă paradigmă pentru un nou turism”, evenimentul a reunit lideri din sectorul public și privat pentru a regândi viitorul sectorului în jurul priorităților cheie ale sustenabilității, egalității și rezilienței.

Subiectele cheie abordate pe parcursul celor două zile au inclus promovarea dezvoltării turismului colaborativ între țări și regiuni, cooperarea internațională și reducerea sărăciei prin turism, conectivitate inteligentă, gestionarea și planificarea destinațiilor, precum și inovarea și noile modele de afaceri. Delegația UNWTO s-a întâlnit cu lideri din sectorul privat, inclusiv din partea companiei chineze globale de tehnologie Alibaba, care are sediul în Hangzhou.

sursa: unwto.org / 24 februarie 2023

——————————— 

Finanțări

Ministerul Culturii – Tezaure Umane Vii 2023

Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va acorda 15 titluri de TEZAUR UMAN VIU acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate. Vor fi avute în vedere următoarele domenii de activitate: prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei, prelucrarea lutului, prelucrarea metalelor, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumânărit, instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri, alimentație, ocupații, cunoștințe despre om și natură, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

sursa: cultura.ro / 1 februarie 2023

——————————— 

Comunitățile Pădurii de Mâine, Ediția 2023

Programul Comunitățile Pădurii de Mâine vizează dezvoltarea durabilă a comunităților forestiere din România, inclusiv prin promovarea gestionării responsabile a pădurilor. Obiectivele programului urmăresc: promovarea gestionării responsabile a pădurilor, a managementului adecvat al ariilor protejate și conservării biodiversității din zonele forestiere; contribuirea la creșterea calității vieții în comunitățile forestiere; cultivarea respectului și iubirii față de natură și bogățiile acesteia prin conștientizare și educație de calitate a locuitorilor din zonele forestiere; oferirea de șanse egale la dezvoltarea comunităților forestiere; sprijinirea implementării tehnologiilor inovatoare cu emisii reduse de carbon.

sursa: padureademaine.ro / 3 martie 2023

——————————— 

European Green Capital Award 2025

Comisia Europeană va recunoaște orașele europene care au un istoric constant de eforturi în direcția standardelor ridicate de mediu. Apelul are următoarele obiective: să încurajeze orașele să intensifice și să accelereze obiectivele actuale și să se angajeze la obiective ambițioase pentru îmbunătățirea în continuare a mediului și dezvoltarea durabilă; să implice cetățenii în adoptarea schimbării, să îi inspire pe alții și să promoveze experiența și cele mai bune practici în alte orașe europene.

sursa: environment.ec.europa.eu / februarie 2023

——————————— 

Statistici:

Statisticile lunii ianuarie în industria turistică

În luna ianuarie 2023, atât sosirile cât și înnoptările în structurile de primire turistică au crescut cu circa 24,0 % comparativ cu luna ianuarie 2022. La punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 81,7%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 39,4%.

Durata medie a şederii în luna ianuarie 2023 a fost de 1,8 zile la turiştii români şi de 2,3 zile la turiştii străini.

În luna ianuarie 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 784.000 persoane, în creștere cu 24,4% faţă de cele din luna ianuarie 2022. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,5%, în timp ce turiştii străini doar 15,5%. 

În ceea ce privește înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în luna ianuarie 2023 au însumat 1.488.700, în creștere cu 24,0% faţă de cele din luna ianuarie 2022. Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 81,0%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat un procent de 19,0%. 

Cei mai mulți turiști au ajuns în: Municipiul Bucureşti (121.900 persoane), Braşov (110.300 persoane) și Prahova (46.900 persoane). Cele mai mari cifre în ceea ce privește înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică au fost înregistrate în: Municipiul Bucureşti (251.700), Braşov (213.600) și Prahova (94.200).

sursa: insse.ro/ 2 martie 2023

——————————— 

ANAT: creștere de 40% a cererii pentru ofertele early booking

La Târgul de Turism al României agențiile de turism promovează ofertele tip early booking pentru sezonul estival, atât pentru destinaţii externe, cât şi pentru litoralul românesc. Potrivit Agenției Naționale a Agențiilor de Turism, se constată o creștere de 40% a cererii de tip early booking față de aceeași perioadă a anului trecut. Agenţiile promovează şi pachete turistice pentru Paşte şi alte oferte de primăvară.

Reducerile tip early booking sunt cuprinse între 10% şi 45%, în funcţie de transport, de unitatea de cazare şi de destinaţie ori în funcţie de tipul pachetului turistic – individual sau operat cu curse charter. Printre destinaţiile promovate cu oferte early booking se numără litoralul românesc, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Cipru, Malta, Tunisia şi Egipt.  

Peste 151 de companii, din 10 ţări (Bulgaria, Cipru, Egipt, Grecia, Israel, Moldova, Polonia, România, Turcia, Ungaria) au participat la TTR2023 cu reduceri de până la 50% pentru destinaţiile populare, dar şi cu promoţii speciale la vacanţe de lux. 

sursa: zf.ro / 23 februarie 2023

——————————— 

Acest raport este dedicat colegului nostru Cristian Hristea.